Gyimesi táncokat tanulhatnak

2024.02.06. 20:00

Újraindulnak a Kákics táncházak Fehérváron!

Néhány év kihagyás után folytatódnak a Kákics táncházak, amelyeknek a helyszíne a székesfehérvári Szent István Művelődési Ház lesz. Az elsőt február 17-én tartják!

Borsányi Bea

A fotó 2021-ben a zámolyi Kákics táncházban készült

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Négy alkalmas gyimesi tánckurzust is tartanak az újrainduló Kákics táncházak elején, amikre várják a néptánc kedvelőit. – Az elmúlt években sokan hiányoltak minket, illetve a táncházainkat, ami számunkra visszajelzés, hogy van igény a Kákics táncházakra – mondta kérdésünkre Tárnok Ákos, a Kákics zenekar vezetője, aki arra is választ adott, miért éppen gyimesi táncokat választottak. – Gula Miklóssal, aki a gyerektáncokat tartja, azért gondoltunk erre, mert magával ragadó és könnyed, harmóniáját órákig lehet élvezni. Ugyanakkor, a terület elzártsága miatt sok régi elem megmaradt a gyimesi táncokban, amit ráadásul kevés helyen tanítanak. Természetesen azokat is várjuk a tánctanításra, akik már ismerik a lépéseket, de szívesen felelevenítik őket – árulta el a zenekar vezetője, majd hozzátette, a gyimesi zene a régi csíki székely zene leghívebb megőrzője, melyet kétfős zenekar játszik: egy hegedűs vagy furulyás és mellette egy ütőgardonos.

Az első táncház február 17-én szombaton 18 órakor kezdődik. A tánctanítás 19 óráig tart, majd ezt követően moldvai, felcsíki és gyimesi táncokat járhatnak a résztvevők. A felnőtt táncházban Nedvig Bendegúz mutatja a lépéseket. A gyerekekre is gondoltak, velük a táncházakban Gula Miklós foglalkozik, a gyerektánc 17 órakor indul. A folytatásra március 9-én, április 13-án és május 18-án kerül sor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában