„A művészet az elmondhatatlan tolmácsa”

2024.02.02. 08:00

Fehérvárra érkezik Gárdonyból a holokauszt túlélők kiállítása

Gárdony után most Székesfehérvárra érkezik az a nagyhatású, hosszú évtizedek alatt összeállított anyag, amely a holokauszt-túlélők emlékeit ötvözi a mai fiatalok kreativitásával.

S. Töttő Rita

A gárdonyi kiállításra sok helyi diák érkezett az elmúlt hetekben

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

„A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” címmel érkezik interaktív utazó roll-up kiállítás Székesfehérvárra, az Aranybulla könyvtárba február 6-án. A tárlat a gárdonyi Nemzedékek Házában is nagy sikert aratott, ahol a pályázaton résztvevő diákok művészeti alkotásaiból készült plakátokon megnézhették a látogatók azoknak a holokauszt-túlélőknek és szemtanúknak a portréit és visszaemlékezéseit is, akik az alkotásokat inspirálták.

A Zachor Alapítvány, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) és a Soá Alapítvány kreatív művészeti pályázatán általános iskola felső tagozatán tanuló és középiskolás diákok vehetnek részt minden évben. Az így készülő munkákat január 27-e - az auschwitz-birkenaui láger felszabadulásának évfordulója – idején mutatják be. A kiállítás interaktivitását azok a QR-kódok biztosítják, melyek minden egyes pályamű plakátján megtalálhatók. Ezek vezetnek azokhoz a videóinterjúkhoz, melyek az adott túlélővel, szemtanúval készültek. Hatékony és tanulságos kiállítás ez, melyet az Aranybulla könyvtárban is Lőrinczy Barbara, a Zachor Alapítvány munkatársa, valamint Gergely Anna muzeológus, történész ajánlj az érdeklődők figyelmébe. A megnyitón a Zentai Úti Általános Iskola tanulóinak műsorát láthatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában