Tradíció követés a Tolnaiban

2024.02.01. 13:30

A múlt tisztelete, a hagyományok szeretete

Már javában benne vagyunk a farsangi időszakban, a Tolnai utcai könyvtárban pedig ennek megfelelően megkezdődtek már a foglalkozások, ráadásul mától egy különleges kiállítás is színesíti a palotavárosi bibliotéka falait és a vitrinjeit.

Kecskés Zoltán

Macik minden mennyiségben a Tolnai utcai foglalkozáson.

Fotó: Könyvtár

Macik minden mennyiségben
– A népi megfigyelések szerint a mackó február 2-án, ha süt a nap és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik a barlangjába és folytatja téli álmát, mert lehet még hideg a következő 40 napban. Ha felhős az ég, lassan vége a hideg évszaknak, ebben az esetben a maci kint marad, nem bújik vissza a barlangjába – mondta Kalincsákné Molnár Zsuzsanna a FEOL-nak arra utalva, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár egész évben nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és évszakok változásainak megfigyelésére, amit az ide érkező osztályok többször is megtapasztalhattak már  a foglalkozások alkalmával. Nem volt ez másként a szerdai napon sem, amikor  Palotaváros kedvenc könyvtárát ismét gyerekzsivaj töltötte meg (1. osztályosok), melynek témája a macik voltak, így valamennyi kisgyermek kedvenc plüss állatkáját hozta magával. 

Minden gyerek elhozhatta kedvenc maciját a foglalkozásra, Kalincsákné Molnár Zsuzsanna tagkönyvtárvezető is így tett.
Fotó: Könyvtár

– Minden a medvék körül forgott: Micimackó dalt énekeltünk, majd Weöres Sándor - A medve töprengése verset olvastam fel, melyből megismerkedhettek a gyerekek a népi hagyománnyal. Már többen alig várják február 2-át, amikor kiderül, hogy mit jósol a medve –  mesélte Kalincsákné Molnár Zsuzsanna.

Rendhagyó kiállítást rendeztek be

Csütörtök délelőtt pedig már minden az új tárlat körül forgott a Tolnai utca 30. szám alatt.  Sárosi István magángyűjtő ismerősével együtt rendezte be a nagybányai festőkről szóló kiállítást. Mint megtudtuk, a képeslapgyűjtő ismét nagy örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy a Tolnai utcában mutathatja be az 55 ezer képeslapjának egy részét, amely kifejezetten a határ túloldalán található erdélyi városról, Nagybányáról szól, amely a 20. század elején a modern festészet egyik központjának számított.

Elkészült remekmű: Sárosi István magángyűjtő berendezte a kiállítását a Tolnai utcában.
Fotó: Könyvtár

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában