Különleges utazás

2024.01.24. 16:00

Nagybányai színek ragyognak fel a Tolnaiban

Különleges kiállítás helyszíne lesz a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtára. Palotaváros közkedvelt bibliotékájában festői környezetben elevenedik meg a határ túloldalán található erdélyi város, Nagybánya, amely a 20. század elején a modern festészet egyik központjának számított.

Kecskés Zoltán

Thormáné Kiss Margit „Nagybányai domboldalon" - című festménye is látható lesz a kiállításon.

Fotó: Sárosi István - gyűjteményéből

– Az elmúlt évek kiállításainál visszatérő kiállító Sárosi István, aki képeslap-gyűjteményeivel,  minden egyes tárlatával nagy sikert aratott. Így nem véletlen, hogy a februári hónapban ismét visszatért a Tolnai utca 30. szám alá – jegyezte meg mosolyogva a FEOL-nak Kalincsákné Molnár Zsuzsanna tagkönyvtár vezető hozzátéve, hogy színvonalasan összeállított tematikus kollekciója ezúttal is garantáltan elgondolkodtatja majd az érdeklődőket és szabadjára engedi az érzelmeket.  

Papp Aurél „Kertben” című festménye.
Fotó: Sárosi István - gyűjteményéből

A tárlat és maga a városról készült kiállítás azért is izgalmas – mutat rá már maga a kiállító Sárosi István –, mert a feljegyzések szerint, itt volt az első festőiskola, melynek munkásságát a magyar közönség keblére ölelte s tisztelte. Itt alakult meg ugyanis 1896-ban a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb központja, a nagybányai festőiskola. Mint mondta, a város lenyűgöző épületei mellett, a szabadság érzése is megjelenik a hegyvidék ábrázolásával a művészek által.

A VMK Tolnai utcai tagkönyvtárába látogatók a tárlatot egészen február 1-29 között láthatják az intézmény nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában