Hetedikesek csatája

2024.01.24. 17:26

Utazás a tudás világába a Vasvári Pál Általános Iskolában

Kedden a Vasvári Pál Általános Iskolában a hetedikes diákok – mint modernkori kis tudósok – mérték össze tudásukat, a 'Kalandozás a Természettudományok Birodalmában' megyei vetélkedőjén.

Hajdú Marianna

A hetedikes diákok a Vasvári Pál Általános Iskolában, a 'Kalandozás a Természettudományok Birodalmában' vetélkedőn

Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A Vasvári Pál Általános Iskolában rendezett "Kalandozás a Természettudományok Birodalmában" elnevezésű megyei vetélkedő egyedülálló lehetőséget kínál a hetedikes diákok számára, hogy megmutassák természettudományi tudásukat és kreativitásukat.

A vetélkedő egy komplex, három szakaszos megmérettetés, amely szeptembertől márciusig tart. Az első szakaszban az internetes kihívásokon kellett túljutniuk a diákoknak, míg a keddi, technikai szakaszban kísérleteket végeztek, amelyek alapján dőlt el, hogy kik jutnak tovább a döntőbe.

A verseny egyedülálló szemléletmóddal közelít a tudományhoz: a diákok csapatokban, "családokként" vesznek részt, ahol minden tagnak megvan a maga szerepe. A "Gyermek" a csapat vezetője, aki a legtöbb feladatot oldja meg, míg a "Pártolók" és a "Mester" támogatják őt ebben. Ez a családias megközelítés nemcsak a tudást, hanem az összetartást és a csapatmunkát is előtérbe helyezi.

Laczkó Gábor, az iskola igazgatója szerint a vetélkedő magas színvonalú, és idén külön büszkeség számukra, hogy a 10 éves múltra visszatekintő versenyre, idén a vármegyén túlról, Csopakról és Balatonalmádiból is érkeztek csapatok. Összesen 12 csapat jutott a második fordulóba, amelyben a diákok által bemutatott kísérletek alapján dőlt el, hogy ki juthat tovább a döntőbe.

A technikai forduló különlegessége abban rejlett, hogy "Fizika a testnevelésben" témában zajlik – tudtuk meg Tóth Istvántól, a KTB versenyszervezőjétől. A keddi fordulóban a Vasvári iskola 8 diákja tartott ismeretterjesztő előadásokat, amelyek során a vetélkedő csapatainak feladatlapokat kellett kitölteniük. Az itt szerzett pontok adódtak hozzá a korábbi, internetes szakaszban szerzett pontokhoz, így alakult ki a döntőbe jutó csapatok listája.

A vetélkedő nemcsak egy tudományos verseny, hanem egy közösségépítő esemény is, amely kiemeli a diákok kreativitását, problémamegoldó képességét és csapatmunkáját. A "Kalandozás a Természettudományok Birodalmában" vetélkedő egy valódi utazás a tudás világába, ahol vélhetően a jövő tudósai és feltalálói mutatják meg csiszolt elméjüket


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában