Művek a közös sajátból

2024.01.13. 15:30

Tizenhárom szakkör hetven alkotójának munkáiból nyílt kiállítás Fehérváron (galéria)

Mesterek és tanítványok - népművészeti kiállítás nyílt a Szent István Művelődési Házban. A tárlaton a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szakköreinek munkáiból kaphatunk ízelítőt. Az Egyesület 13 felnőtt és egy gyermekszakkört működtet és a 100 tagból 70 munkája látható a Szent Cecília teremben.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Teltházzal kezdődött január 13-án a népművészeti kiállítás a Szent István Művelődési Házban. Az eseményt a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezte és a Zentai Úti Általános Iskola tanulóinak műsora indította el. A furulyaszó és a népdalok után köszöntötték a vendégeket.

– Ez a harmadik kiállítás ebben az elmúlt pár hónapban, amit egyesületünk rendezett, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az első kiállításunk november 11-én volt, amikor egyesületünk 25 éves lett. Akkor a szervezet tagjai mutatkoztak be, az alkotásaikon keresztül. A második kiállítás az a Betlehemi Szép Csillag pályázat és kiállítás volt, ahol az idén rekord számú nevezés, 180 darab érkezett. Most, a harmadik kiállítást tartjuk, Mesterek és Tanítványok címmel. Ez alkalommal azt mutatjuk meg, hogy hogyan tudjuk a tudásunkat átadni, hogy tudják a tagok megtanulni, hogy tudjuk rávezetni őket az alkotás örömére és persze el kívánjuk érni azt, hogy ők is érezzék azt, amit mi már régóta érzünk – mondta Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Polgármesteri Elismerő Emlékérem tulajdonosa visszaemlékezett az indulásra, a szakkörök születésére és átfogó képet adott a jelenlegi, meglehetősen bíztató helyzetről is.

– Jelenleg 13 felnőtt, és egy gyerekszakkörünk van, utóbbi a Zentai Úti Általános Iskolában. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 100 ember az, aki nálunk a szakköri munkában részt vesz és itt a kiállításon 70 alkotó mutatkozik be – mondta Szenczi Jánosné, aki felkérte a meghívott vendéget a kiállítás megnyitására.

– "Kell egy hely ahova boldogan érkezel" Virginia Woolf angol írónő A saját szoba című könyvében azt fejtegette, hogy mindenkinek, kell egy saját szoba, egy saját tér, ahová elvonulhat, ha egy kicsit egyedül, önmagában szeretne lenni. Az alkotó ember ezt nagyon jól ismeri, az alkotó embernek van a lelkében és van az otthonában is egy saját szobája, hiszen anélkül az alkotómunka meg sem valósulhatna. Az alkotás folyamata időről-időre elérkezik arra a pontra, vagy ahhoz a ponthoz, amikor elkezd hiányozni valami. Hiányzik egy ötlet, egy kis inspiráció, egy tudáselem hiányzik, vagy egy eszköz, esetleg hiányzik a kontroll, a kritika, az útmutatás, vagy éppen az a lehetőség, hogy megmutassa az ember a világnak az alkotásait, a tudását, az eredményeit. Ebben a hiányérzetes állapotban összetalálkozik mester és tanítvány, de ehhez is kell egy hely, egy másik saját szoba, egy közös saját szoba. Van egy varázslatos, 130 méteres utca Székesfehérváron, ahol már nincsenek ott a rác kézművesek, iparosok, de a macskakövek között ott maradt az anyagot formálni és átalakítani szándékozó akarat, az alkotó energia. Az anyag nem vész el csak átalakul, születik, formálódik egy új elhatározás, egy új elhivatottság, egy új közösség. Ez a hely, ahol vannak mesterek, akik hétről hétre, hónapról hónapra várják a tanítványokat, ez egy közös, saját szoba–mondta a kiállítás megnyitón Devecz Erzsébet Zsuzsanna, a Zala Vármegyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Mint megtudtuk, a tárlat 2024. január 15-26-a között hétfőtől péntekig, 10-től 17 óráig, szombatonként pedig 9-től 15 óráig látogatható a Szent Cecília teremben. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában