Egy közösség központja

2024.01.26. 20:00

Minősített Közösségi Színtér Címet kapott a művelődési ház Bakonycsernyén

Több, mint hét évtized munkája, a helyi közösség egymást követő generációinak összefogása és persze a kulturális élet meghatározó személyiségeinek hatása az, ami oda vezetett, hogy Minősített Közösségi Színtér Címet adományoztak a nagyközségnek, illetve az abban aktívan működő művelődési háznak.

Palocsai Jenő

Forrás: Önkormányzat

A Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023 februárjában először hirdette meg vidéki kistelepülések közösségi színterei számára a Minősített Közösségi Színtér Cím elnevezésű pályázatot, melynek célja volt a közművelődési tevékenységet végző közösségi színterek, szervezetek minőségorientált működésre ösztönzése, valamint a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése.

A Minősített Közösségi Színtér Cím viselésére öt évig jogosult a nyertes

A „Minősített Közösségi Színtér Cím” azoknak a közösségi színtereknek volt adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A cím viselésére öt évig jogosult a nyertes, mely tényt jogosult okmányain is feltüntetni. 

– A befogadott pályázatok értékelésének folyamataként helyszíni szemlére került sor, melynek célja a pályázatban bemutatott önértékelési adatok megalapozottságának ellenőrzése, a minősítési követelmények teljesítésének értékelése, a pályázott közművelődési alapszolgáltatások keretében modellértékűnek tekinthető módszerek, eljárások feltárása volt. Ezt követően a Szakmai Minősítő Testület, az értékelésre felkért szakértők véleményét figyelembe véve szeptember 30-ig javaslatot tett a kulturális és innovációs miniszternek, hogy melyik színtér legyen jogosult a cím viselésére. Ennek a hosszú folyamatnak zárásaként érkezett 2023 decemberében a jó hír, miszerint önkormányzatunk sikeresen szerepelt az elbírálás során, művelődési házunk Minősített Közösségi Színtér Címet kapott, melynek viselésére 5 évig jogosult – tudtuk meg Turjákné Szentesi Ilonától.

Turjákné Szentesi Ilona, vagyis Icu, a nagyközség művelődésszervezője, Turi Balázs polgármesterrel együtt vette át az elismerésről szóló oklevelet és a díjat
Forrás: Önkormányzat

Az intézmény 73 éve nyílt meg

A művelődésszervező a beadott pályamunka részeként ismertette a döntéshozó testülettel, az 1951-ben megnyitott, jelenleg is önkormányzati fenntartású közösségi színtér közművelődési rendeletében szereplő három alapszolgáltatás megfelelő alkalmazását. Vagyis a heti és havi teljeskörű kihasználtságot, a színtérben tevékenykedő amatőr hagyományőrző csoportok, szakkörök jelentős munkáját, valamint a helyben székelő civil szervezetek, klubok közösségépítésének feladatát. 

A közösségi színtér otthont ad a nyugdíjas és nő-klub foglalkozásainak, az amatőr néptánc- és moderntánc csoportoknak, a hagyományőrző kézműves szakköröknek, foglalkozásoknak, a helyi civileknek, kluboknak. Jó kapcsolatot, együttműködést ápol a helyi oktatási intézményekkel, a helyi szervezetekkel, de komoly hangsúlyt fektet a szlovák és bányász hagyományőrző csoportokkal való kapcsolatápolásra is, emellett hagyományt őriz a 2017-ben, Hagymási Kriszta vezetésével alakult Holdviola Néptánccsoporttal történő együttműködéssel is. 

– Pályáztunk a Nemzeti Művelődési Intézet Himnusz200 pályázatára, melyben Hagymási Kriszta a csuhé szakkör tagja csuhéból elevenítette meg nemzeti imánk 8 versszakát. A pályázaton helyezést értünk el, így részt vehettünk az ünnepélyes eredményhirdetésen és díjátadón, a Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székházában. Büszkén vittük oda is Bakonycsernye jó hírét – hangsúlyozta Turjákné Szentesi Ilona.

Forrás:  Önkormányzat

A hagyományőrzésen túl számos szabadidős, szórakoztató közösségformáló rendezvény zajlik a színtér falain belül és kívül. Ezek megvalósításában nyújtanak segítséget helyi civil szervezetek, oktatási intézmények, klubok. Emellett jelentős eredményeket értek el a testvértelepülési kapcsolatok fenntartásában, ápolásában. 

– Összetett értékskála, összetett közművelődési tevékenység eredményeként nyertük el a megtisztelő „Minősített Közösségi Színtér Címet”, melynek elnyert pályadíját is a színtér fejlesztésére szeretnénk fordítani, ezzel is segítve az ott folyó eredményes munkát – mondta Turjákné Szentesi Ilona, vagyis Icu, a nagyközség művelődésszervezője, aki Turi Balázs polgármesterrel együtt vette át a díjat és az elismerésről szóló oklevelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában