Látták már?

2024.01.25. 16:00

Fehérváron is jelen van a kilencvenes évek egyik vakuemléke

Sokan ma is pontosan tudják, hol töltötték azt az ominózus decemberi vasárnapot 1993-ban, amikor a regnáló miniszterelnök halálának bejelentése előtt félbeszakadt a Magyar Televízió mesefolyama. Ezt a pillanatot idézi fel a fővárosi utcaművész Fehérváron látható alkotása.

Héjj Vivien

A fővárosi utcaművész Fehérváron is letette kézjegyét

Fotó: Héjj Vivien / FMH

A közösségi oldal egyik, régi emlékeket csokorba gyűjtő oldalán bukkant fel néhány napja a fotó, melyen Antall József, Magyarország rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnöke látható a Kacsamesék szereplőinek társaságában. A fotó nagy érdeklődésre tartott számot, s az is kiderült: manapság már nem mindenkinek evidens, mi köze van az egykori miniszterelnöknek a Walt Disney műsorához. Kezdjük az elején.

A rendszerváltás utáni években a televíziózás piaca gyors és látványos átalakuláson ment át: a bővebb csatornakínálat újabb és újabb műsorok megjelenését hozta magával. Új sorozatként indult a 90-es évek elején a Walt Disney bemutatja című meseösszeállítás, mely vasárnap délutánonként rendre a televízió képernyője elé szögezte a mesefilmek iránt érdeklődő korosztályt. Így volt ez az 1993. december 12-i vasárnap délutánon is, amikor a Kacsamesék A gonosz bálna című epizódját sugározta a Magyar Televízió egyes csatornája. A műsor hetedik percében azonban a képernyők fekete-fehérre váltottak, majd elsötétültek. Néhány pillanat múlva elindult Chopin Gyászindulója, a televíziók képernyőjét a tévétársaság logója töltötte ki, majd Boross Péter belügyminiszter bejelentette a miniszterelnök, Antall József halálát. A mesefolyam váratlan megszakítása vakuemlékként rögzült az akkori rajzfilmkedvelő korosztály emlékezetében, így született meg az úgynevezett "Kacsamesék-generáció".

Ezt a kollektív emlékképet eleveníti fel a Garas udvar – később Vesztegzár, napjainkban parkoló – fal- és csempemaradványára ragasztott matrica, melyen Antall József a Kacsamesék szereplői, Dagobert bácsi, Niki, Tiki és Viki társaságában látható. Az alkotónak csupán a művészneve nyilvános: 0036 MARK. A budapesti utcaművészt régi mesék inspirálják, művészetének vászna – mondhatni – az egész világ. A több városban felbukkanó falmatricákon megjelennek mások mellett a Mézga család tagja, a kockásfülű nyúl, Pityke őrmester, Kukori és Kotkoda, valamint feltűnik Dr. Bubó és a Macskafogó egy-egy szereplője is.

Bár a fehérvári alkotáson már látható nyomot hagyott az idő vasfoga, a 90-es évek elejének gyermekgenerációjában még bizonyára élénken él az ominózus vakuemlék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában