Dendrológia és kertörökség

2024.01.25. 13:30

A magyar kerttörténet egyik különleges gyöngyszeméről hallhat a kastélyban

Dendrológiai estek a kastélyban címmel tavaly novemberben új beszélgetés-sorozat indult az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth Pappenheim kastélyban, melynek harmadik alkalmát január 26-án pénteken tartják.

Borsányi Bea

Első alkalommal a kastély egyik utolsó lakója, Sybill von Manteuffel-Szoege is az est vendége volt

Fotó: FMH-archív (Borsányi Bea)

A beszélgetés-sorozatban első alkalommal a dendrológiáról általában, míg decemberben a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan a szentföldi fákról, valamint a Libanoni cédrus "szent erdejéről" hallgathattak meg érdekes előadókat az est résztvevői. Az idei év első estjén Szikra Éva tájépítész-kerttörténész a magyar kerttörténet egyik különleges gyöngyszemének – a Magyar Kertörökség Alapítványnak és az előadásoknak is helyt adó - Amadé-Bajzáth Pappenheim kastély kertjének történetébe avatja be a hallgatóságot. A 6,5 hektáros kastélypark két kertépítészeti stílust, a 19. századi romantikus tájképi kertet és a 20. század első évtizedének mértani kertrészét ötvözi a hazai kertművészetben teljesen egyedi módon.

Az este második részében Debreczy Zsolt és Rácz István, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány munkatársai pedig egy igazi őshonos hazai hungaricum fajt, a kőrist mutatják be, nemzetközi kitekintéssel. 

A rendezvény 17 órakor kezdődik, a belépés ingyenes! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában