Polgárdiban tartja idei utolsó koncertjét

2023.12.18. 20:00

Adventi koncertsorozat Clara Voce módra

A Polgárdi Vegyes Kar Egyesület által működtetett Clara Voce Vegyes Kar hosszú koncertsorozatának végéhez közeledik. A penzumuk hat hangverseny volt, karácsonyig még egy van hátra.

V. Varga József

Fotó: Kosztolányi Éva

– A jelenleg harmincöt tagot számláló énekkar több mint 110 éves kórustörténelmet él. Az első tudósítások szerint egy férfikari dalárdával kezdődött a polgárdi énekegyüttes menetelése. Első karnagyuk, Kondora Károly néptanító köztiszteletben álló pedagógus volt. Az ő kezéből örökölte meg Kiss József ének-zene – magyar szakos tanár, testnevelő, zenepedagógus a művészeti társaság irányítását – mondta el lapunknak Gabrieli-Kiss József énekművész.

A jelenleg három karnaggyal büszkélkedhető polgárdi énekkar motorja a Kiss család. A Kiss Bernadett, Kissné Révfalvi Andrea és Gabrieli-Kiss József által dirigált vegyes kar idén hat koncerttel tette, teszi igazán meghitté az ünnepvárás hangulatát.

Advent első vasárnapján a szabadegyháziak meghívásának tett eleget a kórus, majd a második gyertyagyújtásnál Lepsény református templomában tartott szívhez szóló hangversenyt az énekkar.

Az igazán emlékezetes adventi hétvége a harmadik gyertyagyújtásé volt. A Clara Voce december 16-án a Fővárosi Önkormányzat Szombathelyi Idősek Otthonának Polgárdi Telephelyén örvendeztette meg a ház lakóit egy mély érzelmű műsorral. Generációk találkozója volt ez, ahol a szépkorúak büszke tekintettel néztek végig az énekkar fiataljain, akik pedig mély tisztelettel adóztak az évek előtt.

– Kórusunk igazi mintapéldája annak, hogy a tizenévesek valóban nyitottá válhatnak a kóruskultúra iránt, és őszintén választhatják minőségi időtöltésnek a közös éneklést. A Clara Voce tagjai közt szép számmal vannak húsz év alattiak, akik adventi hétvégéiket egy valóban boldog közösség soraiban töltötték, örömet okozva ezzel idősebb társaiknak is – emelte ki Gabrieli-Kiss József.

Mezőszentgyörgyön Ébner Vilmos katolikus plébános gyújtotta meg a harmadik gyertyát – koncertet adott a polgárdi kórus
Fotó: Kiss Péter

A műsor végén, Kulcsár Emőke, a polgárdi telephely vezetője vette magához a szót, ami a meghatottságtól szinte a torkán akadt. Elmondta, hogy a könnyek örömkönnyek, és annak szólnak, hogy a kezdeményezés elérte célját, az ünnep közelivé érkezett a zene által.

A polgárdi vegyes kar másnap, december 17-én két koncerttel hozta még közelebb a megváltó érkezését. Kora délután Mezőszentgyörgyön, a katolikus templomban, majd Kőszárhegyen, a Vitéz Szabó István Művelődési Ház színpadán énekelt az énekkar. Mezőszentgyörgyön Ébner Vilmos katolikus plébános tartott áhítatot, és ő gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik

gyertyáját. Kőszárhegyen a harmadik gyertyát a helyi karitász csoport lobbantotta lángra.

A vegyes kar műsora arányosan felépített műfaji utazásra és korutazásra invitálta a közönséget itt is, ott is, hiszen Liszt Ferenc: Ave Maria című művétől Kocsár Miklós: Négy Mária énekén (1, 2) át a Nox együttes karácsonyi dalaihoz, majd Pintér Béla: Gyere el a jászolhoz című kompozíciójáig röpítették hallgatóságukat.

Megható és megsüvegelendő volt a két ifjú tehetség szereplése. Tóth Máté magabiztos zongorajátéka, aki Pleyel: D-dúr szonatinájának I. tételét és a Jingle Bells című dalt adta elő, majd Balázs Máté klasszikus operaéneke, aki Händel: Xerxes című operájának Largo-ját énekelte ígéretes művészi átéléssel.

Kőszárhegyen, az est zárásaként, a polgárdi kórus a helyi Tavaszi Hérics nyugdíjas énekkarral közösen énekelte az Adventi hírnök című dalt, így engedve a meghitt várakozás elé a hálás nagyérdeműt. A vegyes kart Kissné Révfalvi Andrea vezényelte. Szólót énekeltek az énekkar fiataljai, valamint Kovács Mirella, Kiss Ildikó és Kiss Bernadett. Hegedűn közreműködött Kissné Révfalvi Andrea, zongorán Gabrieli-Kiss József, cajonon Kiss Gergely József.

Amint megtudtuk: a Clara Voce december 22-én, pénteken 17 órakor Polgárdiban, a Szent István király katolikus templomban tartja idei utolsó koncertjét, amely egyben a város adventi rendezvénysorozatának utolsó állomása, a negyedik adventi gyertya meggyújtása is egyben. A koncert sztárvendége, az egykori kórustag, Baranyai Anett, a Magyar Állami Operaház énekes szólistája lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában