Hagyomány és közösségteremtés

2023.11.08. 15:00

Márton-napi felvonulásra készülnek Csóron

Csór utcái hamarosan fényárban úsznak, amint november 9-én a helyi közösség lámpásokkal a kezükben, felidézi az ősi Márton-napi hagyományokat.

Hajdú Marianna

Forrás: pexels.com

A Csóri Alkotó Közösség (CSAK) által szervezett felvonulás már évek óta meghatározó eseménye a falu életének. A rendezvényen a gyerekek és a felnőttek is részt vesznek, hogy saját készítésű lámpásokkal bejárják Csór utcáit.

A polgármester jóváhagyásával, a közvilágítás kikapcsolásával a szervezők megteremtik azt a különleges atmoszférát, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy teljesen bele merüljenek a Márton-napi ünnepi hangulatba. A felvonulás útvonala 17:30-kor az óvodától indul és a teke pálya melletti vizes blokkokhoz érkezik, ahol a felnőtteket forralt bor, a gyerekeket meleg tea és sütemények várják.

Az eseményen idén először jelképes összegért "örökbe fogadható" bögrékből ihatják a résztvevők a melegítő italokat, amelynek a bevételét a szervezők az adventi készületekre fordítják majd.

Az esemény nem csak a helyiek számára kínál kikapcsolódást, hanem lehetőséget ad arra is, hogy a látogatók betekintést nyerjenek Csór kulturális életébe és részesei ennek legyen a varázslatos éjszakának. A Márton-napi felvonulás így nem csak Szent Márton legendáját idézi meg, hanem a közösségi összetartás és a helyi kultúra ünneplésének is színtere lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában