Fokozott óvatosság mellett ünnepeltek

2023.10.14. 18:00

Szombatfogadás, imák és izraeli dalok Fehérváron

A szombatfogadással pénteken este megkezdődött és holnap folytatódik a negyedik Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok programsorozata.

Tihanyi Tamás

A zsidóság heti ünnepe a Szombat, amelynek eredete a világ teremtésére utal, amikor Isten hat nap munka után, a hetediken megpihent. A sabbath mindig pénteken, napnyugtakor kezdődik, akkor veszi kezdetét a zsidóság imádságos pihenőnapja, amit szombatfogadásnak hívnak. A szokásos istentiszteletét tartotta meg a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, tegnap imákkal, a rabbijelölt beszédével, a kalácsra, kenyérre, borra mondott áldással egyben megkezdődött a kulturális rendezvénysorozat is.

A háború miatt nem tértek el a szokásos imarendtől, de úgy gondolták, bezárják a kapukat érkezés után, a rendezvényeket előre bejelentették a rendőrségnek és külön biztonsági intézkedésekről döntöttek. Bár Fehérváron nincsenek szélsőséges csoportokról, azért jobb a biztonság, mert a terrorizmus nem válogat. Szombaton délelőtt a hitközségben a terror áldozataiért is imádkoztak.

A Közel-Keleten kialakult háborús helyzet és a nemzetközi események miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a szombatra tervezett kabaréműsort elhalasztják, a többi programot azonban megtartják. A IV. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok vasárnap a Hiemer-ház báltermében 16 órakor családi koncerttel folytatódik: „Szól a kakas már…” címmel kezdődik Bíró Eszter énekesnő, színésznő műsora Födő Sándor, Csókás Zsolt, Cserta Balázs és Papesch Péter közreműködésével. Valamivel később, 19 órakor pedig „Zsidó dallamok szárnyán” címmel lesz műsor ugyancsak a Hiemer-házban. Kántor énekekből, jiddis, izraeli dalokból összeállított duetteket hallgathat majd a közönség. A programokra szeretettel várnak minden érdeklődőt!

A shabbat – pihenést jelent a héber szó – minden héten pénteken naplementekor kezdődik és szombat alkonyatig tart. Tilos a munkavégzés, amelynek számos formáját sorolja fel az erre vonatkozó előírásgyűjtemény. Ilyen például a vetés, aratás, kévekötés, cséplés, válogatás, őrlés, szitálás, dagasztás, sütés, gyapjúnyírás, tisztítás, centrifugálás, fonalnyújtás és válogatás, hurokkészítés, csomókötés és bogozás, varrás, az állat befogása, levágása, nyúzása, a hús besózása és felvágása, a kaparás, tűzgyújtás és oltás, cipelés. Mivel főzni sem szabad szombaton, az ételeket előre kell elkészíteni. Hagyomány a maceszgombócos húsleves, ami ugyanúgy készül, mint a szokásos húslevesünk, csak tesznek bele gombócot is. A péntek esti imádság után gyújtják meg a gyertyákat, legalább kettőt, arra kell mondani az áldást. A gyertyagyújtást ünnepi vacsora követi, amit újabb áldással kezdenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában