Kiállítások, kulturális műsor, tábortűz

2023.10.02. 10:34

Szeretlek, Magyarország! – Alkotói nap Jenőben

Láncfűrészes látványfaragás. A történelem viharában. Szalonnasütés. A szombati alkotói nap attrakciói a közösségi házban és udvarán, valamint a művelődési házban zajlottak.

V. Varga József

Bálint József faszobrász a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje

Fotó: V. Varga József

– Jóska, ebből még bármi lehet – jegyeztem meg Bálint József láncfűrészes látványfaragása kezdetén a leendő kompozícióról.

– Nem addig a! – tromfolt a faszobrász. – Én már látom benne a halászó sast…

A gondolat szellemi pártfogója Körmendi Gitta költő volt, mellyel a kézműves értékek, a kreativitás és az amatőr tehetségek bemutatását tűzték ki célul jó pár éve. A szervezők nyolcadik alkalommal hívták életre a Jenői Alkotói Társulás kiállítását, kapcsolódva a Szeretlek, Magyarország! programjaihoz.

A gyerkőcök önfeledten kisvonatoztak, a kreatív agyagozást Pál Zsuzsanna polgárdi keramikus vezényelte.

A hagyományőrző helytörténeti kiállítás a falu múltjának tárgyi emlékeit őrzi: az egykori parasztházak berendezéseinek, hagyományos ruhaviseleteinek, munkaeszközeinek, kézimunkáinak gyűjteménye.

Hagyományőrző helytörténeti kiállítás
Fotó: V. Varga József 

Amint megtudtuk: a település kulturális örökségének jeles része a Jenői táncok. Az üvegcsárdás (ugrós) és a karikázó, a lassú és a friss csárdás, valamint a polgári társastánc. A Jenői lakodalmas a legszebb és szokásokban a leggazdagabb táncalkalmuk volt a falubelieknek. Főbb sajátosságai: az egyedi rigmusok, a viselet, a sajátos forgatókönyv.

A ruházat az 1950-es években még az „élő hagyományokhoz” tartozott a faluban. A nők jenői szabású, rózsaszín brokátselyemből készült ruhát viseltek (bőszoknya, alsószoknya, fekete selyem vagy kékfestő kötény, mizlis blúz, fehér harisnya, fekete félcipő, fejkendő). A férfiak mizlis elejű, magasnyakú inget, ezüstgombos lajbit, sötétkék ellenzős nadrágot, kemény szárú csizmát és keskeny karimájú „gyenei” (jenői) kalapot hordtak.

A hátsó teremben Muhari János gyűjtő, Jenő a történelem viharában című kiállítása a második világháború helyi vonatkozásait idézi.

Az agyagozást Pál Zsuzsanna keramikus vezényelte
Fotó: V. Varga József 

– A mi kis falunknak élő, aktív szellemi értékei vannak! – hangsúlyozta Kerekes Ildikó polgármester a délutáni művelődési házbeli megnyitón. – Fontos üzenete van ennek a napnak. Összetartozunk!

A helyi alkotók kiállítására tizenheten hozták el munkáikat: általános iskola, Cseh László, Fa Jenő, Fedor Ferencné Terézia, Foki Erika, Fuksz Anett, Fuksz Lászlóné Ibolya, Harsányi Márta, Ignácz Nóra, Kenesei-Palkovics Eszter, Körmendi Gitta, Németh Anna, Pál Zsuzsanna, Pongrácz Gyula, Pongrácz Ildikó, Szabó Andrea, Zelenák István. Egyebek között faragásokat, festményeket, fotókat, kerámiákat, kézimunkákat. Az óvodások és az iskolások műsorát a Jenői Asszonykórus fellépése követte, a szabadbattyáni Sárrét Néptáncegyüttes – fergeteges produkcióján túl – táncházat is tartott, és zárásként Puska Patrícia énekelt. Az esti tábortűznél szalonnát sütöttek a népek, a jó hangulatról, kedvenc dalaival és saját szerzeményeivel Sándorfi Róbert és Takács Róbert gondoskodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában