Petőfi 200 Emlékév zárása

2023.10.24. 11:54

Petőfi ma is népszerű: a "Barangol a vándorszínész" döntője Fehérváron

Középiskolásoknak szóló verseny döntőjével zárta le a Petőfi 200 Emlékévet október 24-én a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A "Barangol a vándorszínész" címet kapta a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Vörösmarty Mihály Könyvtár azon pályázata, melyet az idei évben írtak ki Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Sipos András, az egyesület elnöke a feol.hu-nak az október 24-i döntőn elmondta: a Petőfi 200 Emlékév adta a vetélkedő apropóját, melyet az általános-, illetve középiskolás korosztály számára hirdettek meg. Tavasszal lezajlott az általános iskolások számára kiírt pályázat, most pedig a középiskolások versenyére kerülhetett sor.

- Tizennyolc csapat jelentkezett és oldotta meg első körben a feladatokat, amelyek közül hét jutott be az október 24-i döntőbe. A csapatok többsége székesfehérvári, illetve Fejér megyei, de bejutott egy pápai versenyzőkből álló társaság is a fináléba – tette hozzá az elnök, ahogy azt is: a döntőn Petőfi Sándor élete, munkássága, tevékenysége és persze székesfehérvári kötődése is bekerült a megválaszolandó kérdések közé.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében Buriánné Tarró Edit Erzsébet, a könyvtár igazgatója köszöntötte a versenyzőket, s kiemelte: ezzel a vetélkedővel zárja a könyvtár a Petőfi Emlékévet. Bakonyi István író, a döntő zsűrijének tagja Petőfi életének egyes elemeit helyezte új megvilágításba, Adytól idézett Petőfiről, majd pedig rámutatott: olyan lírai életmű áll előttünk Petőfi Sándor neve alatt, amely a modernség, a 20. és a 21. század szempontjából is fontos. 

– Talán ezért is olyan népszerű ma is még, abban a korban, ahol bizony nem a líra áll az érdeklődés középpontjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában