A térképek mesélnek, avagy pont olyan a világ, ahonnan nézzük

2023.10.20. 07:00

Mamutagyar mint őskori térkép – Szűcs Ádám lenyűgöző előadása az MCC-n

Csütörtökön új perspektívákat fedezhettünk fel a térképolvasásban és értelmezésben Szűcs Ádám izgalmas előadásán keresztül, amely a világunk megértésének új dimenzióit tárta fel.

Hajdú Marianna

Szűcs Ádám 23 féle térképet mutatott be az MCC előadáson

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Székesfehérvári Képzési Központjában egy különleges, térképismereti témájú előadással folytatódott. A délutáni előadást Szűcs Ádám, az intézmény Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának kutatótanára és a külügyminisztérium főosztályvezetője tartotta. Az esemény címe: "Egy (tér)kép többet mond ezer szónál – 23 térkép a világról 2023-ban", amely ígéretes betekintést nyújtott a térképek mögött rejlő mélyebb jelentéstartalmakba és a globális eseményekbe is.

Az előadás során Szűcs Ádám kiemelte, hogy a térképek nem csupán földrajzi objektumokat ábrázolnak, hanem kulturális, politikai és történelmi kontextusban is értelmezhetőek. A térképek képesek befolyásolni és formálni a világról alkotott képünket, és segítenek abban is, hogy jobban megértsük a nemzetközi kapcsolatok aktuális alakulását.

A közönség nagy érdeklődéssel figyelte az előadó által bemutatott 23 térképet, amelyek mindegyike egy-egy aktuális politikai, gazdasági vagy diplomáciai folyamatot illusztrált. Az előadás során felhívta a figyelmet arra, hogy a térképek sokszor nem objektív ábrázolások, hanem bizonyos nézőpontokat és érdekeket tükröznek, ezzel befolyásolva a közvéleményt és a politikai döntéshozatalt.

Szűcs Ádám a térképolvasás fontosságát hangsúlyozva megosztotta hallgatóságával azt a meglepő tényt is, hogy a legrégebbi térkép, bemutatott, egy 27 ezer éves lelet, melyet egy mamutagyarra véstek és a mai Csehország területén találtak. Ez a ritka lelet is alátámasztja, hogy az emberiség hajnalától fogva igényt tartott a térbeli tájékozódásra és a környezetének megértésére.

Az előadás nem csupán a technikai értelmezésére volt alkalmas, de arra is, hogy a résztvevők képesek legyenek kritikusan szemlélni a térképeket, mint információforrásokat. 

Szűcs Ádám azt is hangsúlyozta, hogy a térképek értelmezésekor fontos figyelembe venni a készítőjének szándékát, a célközönséget, valamint azt, hogy milyen üzenetet kívánnak közvetíteni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában