Családok, finom gulyás és kreativitás egy helyen

2023.10.14. 19:00

Madaraknak otthont, embereknek közösségépítést szerveztek Maroshegyen (galéria)

A Gárdonyi Géza Művelődési Házban madárodúk készítésével egyszerre erősítették a közösséget és a természetvédelmi tudatosságot.

Hajdú Marianna

Az asztalon trónoló kis építész is lelkesen alkotta saját madárodúját nagymamája segédletével

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A városi élet zajában sokszor elfeledkezünk a természetről és annak csodáiról. Pedig a madarak csicsergése, a fák susogása mind-mind hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Brájer Éva önkormányzati képviselő hathatós segítsége és Kaiser Csaba ötlete nyomán a Gárdonyi Géza Művelődési Házban egy különleges esemény szerveződött meg szombat délelőttre: madárodúk készítésére hívták a családokat.

A kezdeményezés nem csak a közösségépítésről szólt, hanem a természetvédelemről és a madarak védelméről is. A városi környezetben élő madaraknak gyakran nehéz költőhelyet találniuk, ezért az ilyen odúk megfelelő készítése és elhelyezése nagyban hozzájárul a madárvilág védelméhez.

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Köpf Jenő, a maroshegyi faesztergályos mester vezetésével a családok lelkesen vetették bele magukat a munkába. Délelőtt 10:00 órakor már rendre kiporciózva álltak a méretre szabott faanyagok a művelődési ház előtt felállított asztalokon. A szorgos kezek azonnal elkezdték a serény munkát, kihasználva az utolsó az októberi nyári napot, a telelő helyet kereső kismadarak még időben találjanak kényelmes otthont maguknak a hideg időkre. A gyerekek szeme csillogott, ahogy az apukák és anyukák segítségével egy-egy odút alkottak. A programra előzetesen 25-en jelentkeztek, de a lelkesedés és az odúk száma is túlszárnyalta az elvárásokat: összesen 30 "B" típusú madárodú készült el.

Miközben a faforgács repkedett és az odúk formát öltöttek, a két bográcsban már javában rotyogott az isteni gulyásleves, amelyet a művelődési ház kollégái - már a hajnali óráktól talpon - szeretettel készítettek. A kemény munka után a szorgos odúácsolókat a finom étellel kínálták.

De nem csak az odúkészítésben jeleskedtek a résztvevők. A kreatív gyerekek tökfaragásba is belevágtak, ahol a képzeletüknek csak az ég volt a határ. Egy “kis menyecske” pedig a csipetke szaggatás művészetében mutatta meg ügyességét, ami nem kis meglepetést okozott a felnőtteknek.

Fotó: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Ez a nap nem csak az odúkészítésről és a közösségi élményről szólt. A résztvevők játékos formában tanulhattak a madarakról, a természetvédelem fontosságáról és arról, hogy milyen szerepet játszanak a madárodúk a városi környezetben. A kezdeményezés rávilágít arra is, hogy a természetvédelem és a közösségépítés kéz a kézben járhat, és összefogással többet érhetünk el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában