Hegedűs 2 László új tárlata október 14-től látható

2023.10.05. 12:00

Kiállítás nyílik az eltűnő időről

Egy ócskapiacon talált családi album képei ihlették Hegedűs 2 László új tárlatát, amely Marcel Proust "Az eltűnt idő nyomában" című regényfolyamához hasonlóan próbálja megragadni a megragadhatatlant.

Házi Péter

Hegedűs 2 László fotója (részlet)

2023. október 14-én nyílik Hegedűs 2 László Munkácsy- és Balázs Béla díjas vizuális művész, Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. A tárlat a múlt, ez eltűnt idő vizuális feldolgozását jeleníti meg. 

- ​Az ócskapiaci sétáim során a tárgyak pásztázásakor egy családi fotóalbumon állt meg a szemem. Lapozgattam, nézegettem, magamhoz vettem, majd hazaérve beléptem a családi fotóalbum fényképeinek időterébe, ahol a család hangjai a képzeletemben hallhatóak voltak, de minden más, ami látható volt, átváltozott - idézte fel az alkotások keletkezésének előtörténetét a művész. Mint mondta, egyedül csak egy lány arca maradt az időben változóan változatlan. Az albumban egy család exponált napjai követik egymást. A képek önmagukban is árasztanak valamit abból az időszakból, amikor a fotók elkészültek, ezt digitálisan transzformálta át Hegedűs 2. Ezáltal hangulatában is egy új képi látvány jött létre.

 A képek lírai érzékenységgel, a hangok, színek, illatok, érzelmek vizuális képekbe illesztésével azt a technikát követik, amit az elbeszélő irodalom klasszikusa, a kiállítás címével megidézett Marcel Proust is alkalmazott Az eltűnt idő nyomában c. regényében. Hegedűs 2 képköltészetének középpontjában egy nő élettörténete áll, egészen apró gyerekkorától érett, felnőtt koráig. Itt megszakad az élettörténet rögzítése és csupán az üres képsarkok jelzik, hogy a történet nem az utolsó felvételnél ért véget. A folytatás lehetséges verzióit Hegedűs 2 a szemlélőre bízza.

Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítást október 14-én, szombaton 17 órakor Csanádi-Bognár Szilvia PhD művészettörténész, esztéta nyitja meg. A tárlat november 4-ig látogatható az Öreghegyi Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában