Összehangolt támadást indítottak

2023.09.08. 20:58

Két ostromló nemzet is lobogót bontott a vár tövében Csókakőn (videó)

Megkezdődtek a Csókakői Várjátékok a Vértes lábánál. A színpadot rockzenekarok, a hegy lábát lengyel és német csapatok szállták meg.

Feol.hu

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Csókakő és a lengyelországi Byczyna már több mint egy évtizede barátságot fogadott. Kapcsolatuk mottója a magyar és lengyel nyelven is létező " lengyel s magyar két jó barát, együtt issza sörét borát". Ennek a kapcsolatnak köszönhetően összeforrt a szláv országban található Biskupice fából épített várában harcoló lovagok sorsa a magyar várvédők, a Csókakői Várbarátok Társaságának, illetve annak lovagi tagozatának életével.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Andrzej Kosciuk Biskupice-i várkapitány és a várbarátok elnöke Csöngedi Károly a lengyel lovagi címerekkel fedett központi sátorban vacsorázott, miközben a színpadon a Korál emlékzenekar, majd az Omega Testamentum zenélt a vár alatti rendezvénytér színpadán.

Fűrész György, Csókakő polgármestere a lovagi lakoma megterített asztala mellett köszöntötte a lengyel és német Ingolstadt-ból érkező, sátortáborban elő harcosokat, akik szombaton szinte első vérig folyó küzdelemben esnek egymásnak a várjátékok látogatóit védő acélkordonok szorítójában.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH


Szombaton természetesen érkeznek magyar harcosok is, köztük a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, Vidermann Csaba vezetésével. De beveszi a jelenleg még a csőszi hagyományőrző török csapat által birtokolt várat az I. András Lovagrend, Bencze Tamás kontúr vezetésével.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában