Frissen Fejérből

2023.09.19. 10:00

"Józsi bácsira" is emlékeztek a dégi szüreti felvonuláson (galéria, videó)

Előzetesen mintegy kétszáz fő jelezte, hogy felvonulóként közreműködik a soron következő szüreti felvonuláson. Bulváros fordulattal élve: ami ez­után következett, arra senki nem számított!

Szanyi-Nagy Judit

Mintegy negyven néptáncos ropta a felvonuláson

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Vagyis a végeláthatatlan kocsi-, ló-, traktor- és fogatsorra, hiszen a fenti számot bőven meghaladta a résztvevők mennyisége. Mudri Erzsébet szervezővel utólag háromszázra tippeltük azoknak a számát, akik vagy táncosként, vagy sofőrként, esetleg a járművek utasaiként a forgatag színvonalát emelték. 
Persze a felvonuláson – ahogyan az a környéken bevált szokás – nem csupán helybéliek képviseltették magukat: vendégek érkeztek Kálozról, Pusztaegresről, Lajoskomáromból, Mátyásdombról, a Déghez tartozó Újtelepről, valamint Soponyáról is. Utóbbi település ráadásul egy központi elemet is adott, méghozzá a hintót, amelyen a bíró és a bíróné, név szerint a közelmúltban házasodott Kiss Zsolt és Kiss-Németh Viktória foglalt helyet. 

Az egyes állomásokra a korábbi években megszokotthoz képest többen látogattak ki; s most előzetesen hirdetett, biztos pontok is voltak, ahol frissítőhöz vagy elemózsiához juthattak a kezdeti esős-borús, majd később igazi indián nyarat hozó időben megfáradtak. (Ebéddel az óvodai konyha dolgozói készültek, méghozzá babgulyással.) Ezeken a helyeken a sokak által ismert és kedvelt Pap Ferenc töltötte be a kisbíró szerepét. Kiáltványában felidézte: az elmúlt egy évben számos programon részt vehettek a helyiek, így például az októberi telt házas halloweenpartin, a decemberi falukarácsonyon, a farsangi retró diszkón, a tavaszi medvehagyma-fesztiválon, a nyári falunapon és búcsún. Emellett szót ejtett a megújult Festetics-kastélyról is, amely ettől az évtől kezdve ugyancsak egy üde színfoltja a településnek az eseményekhez kapcsolódva: kiállítás, vármegyenap, fogathajtóverseny, kertmozi és a helyieket megosztó Electric Garden is szerepelt a felhozatalban. 

 

Az ez évi szüreti felvonulás azonban nem csak a nagy létszám miatt volt más, mint a többi. Ebben az esztendőben már nem ült a fogatot hajtók között Farkas József, mindenki Józsi bácsija, aki hosszú évek, évtizedek óta segítette a szüreti felvonulást lovaival, kocsijával, jellemzően a néptáncosokat szállítva. Rá, valamint a közösen megélt pillanatokra a kisbíró jóvoltából a második állomáson, a faluközpontban emlékeztek az egybegyűltek. A többi utcában a „csend beszélt”: a zenészek – Cseh Dávid és Ruzsa György – kocsiján egy fekete szalag mutatta, hogy ez a szüreti felvonulás Józsi bácsinak is szól…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában