Füle buszmegállójának titka:

2023.09.12. 08:00

Hollywoodban is ismert művészek alkották a vidám falakat (galéria)

Hajdú Marianna

Rinyagyár (középen) és a hollywoodi díszlettervező művészek, Joó Irma, Könyvásó László, valamint Ferdi Gábor az általuk festett fülei buszmegálló előtt, ahol a képregényes stílus és a filmek világa találkozik a helyi kultúrával

Forrás: Fülei Művésztelep

2003-ban Tolvaly Ernő festőművész alkotótábort szervezett pécsi hallgatóinak Fülén. Az ő örökségét ma már lánya, Tolvaly Orsolya viszi tovább a Monogram Alapítványon keresztül. A kis faluban a korábbi években már számos alkotótábor szerveződött, amelyek többek között Ádám Zoltán mesterrel és a pécsi egyetem tanítványaival munkálkodtak. Ebben az évben a tavaly elhunyt mester emlékére tértek vissza azok a valamikori diákok, akik az első táborokban már részt vettek, de már nem, mint tanítványok, hanem elismert művészekként.

Amikor a csapat jelezte, hogy egyfalat szeretnének festeni, Orsolya Némethné Rózsa Judithoz, a Barátfüle Alapítvány vezetőjéhez fordult segítségül, hogy mégis hol találhatnának egy festésre alkalmas felületet. Judit egy buszmegállót ajánlott fel, amelyet augusztusban a művészek gyorsan és lelkesen meg is festettek. Terveik szerint ez nem az utolsó alkotásuk Fülén. Jövőre ismét egy buszmegálló kerül sorra, és már most izgalmas elképzeléseik vannak, amiket egyelőre titokban maradnak.

Rinyagyár (Biacsics Renya), aki a képregényszerű alkotásaival, egyszerű rajzaival – amelyek több ismert épület belső terét is ékesítik – grafikusként már ismert név a művészvilágban, a buszmegálló tervezését vette a kezébe, amely igazán színesre és izgalmasra sikerült. 

 

Az elkészítésében három művész – akik már eddig is több hollywoodi produkcióhoz építettek, festettek, készítettek díszleteket, természetesen más-más filmekben – Ferdi Gábor, Joó Irma és Könyvásó László vett részt. Az alkotásuk egy nap alatt készült el, és a buszmegálló hátuljára egy meglepetés szöveget is felfestettek, amit csak azok olvashatnak el, akik vannak annyira bátrak, hogy a növényzetet megjárva a buszmegálló mögé is bemerészkednek. Az alkotók a “falnak is füle van” szólásból “ A hely, ahol a barátnak is füle van” változatott pingálták a buszmegálló hátuljára, mivel Fülén nincs olyan Barátfüle fesztivál, ahol ne főznék meg az asszonyok a “névadó” étket vendégeiknek.

A tervek szerint a művészek a jövőben visszatérnek, és további alkotásokkal gazdagítják a falu utcaképét. Egy dolog biztos, Füle község az ő munkájukkal, ha lehet, még színesebb és izgalmasabb lett.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában