Vershúron gála

2023.09.09. 08:00

Elismerés a vers szeretetének továbbörökítéséért - első alkalommal adtak át díjat a fehérvári Vershúrok gálán

A Fehérvári Versünnep és a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor résztvevői, Heinczinger Mikával, a Misztrál zenekar alapítójával léptek színpadra pénteken este Székesfehérváron, a Vershúron gálán. Az eseménynek a Szent István Király Múzeum belvárosi Rendház épületének díszudvara adott otthont, ahol a zene és az irodalom mellett a Kárpát-medencei Együttműködésért díj átadására is sor került – most először.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az idei évben tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Fehérvár Médiacentrum, Székesfehérvár önkormányzata és a fehérvári egyházmegye a Fehérvári Versünnepet, melynek döntősei a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban csiszolhatták képességeiket. Közülük kilencen ezúttal a péntek esti Vershúrok gálán is színpadra léptek, megelevenítve az est mottóját – melyet már Keller János színművész fogalmazott meg köszöntőjében -, amely Kosztolányi Dezsőtől származik: „A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából."

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kosztolányi, Babits és József Attila megidézése, majd a Mistral alapító tag Heinczinger Mika műsora után Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket, valamint adta át a „Székesfehérvár a Kárpát-medencei együttműködésért” díjat. Látrányi Viktória, az est háziasszonya az első alkalommal átadandó elismerésről elmondta: a díj annak a természetes személynek, közösségnek, csoportnak vagy szervezetnek adományozható, aki vagy amely tartós, kiemelkedő tevékenységével elősegítette Székesfehérváron a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztését; Székesfehérvár és a külhoni települések - beleértve a testvértelepülések - közötti viszony erősítését, új kapcsolatok létrehozását, továbbá a Székesfehérváron és a külhoni magyar településeken működő különböző közösségek, szervezetek együttműködését.

- Körbenézve a Múzeum díszudvarán, sok dolgot üzen nekünk ez a tér: történelmével üzen a mának ez a város, ami a mai estében is megjelenik. Üzeni, milyen fontos a kultúra, az összetartás, az összefogás képessége. Az összmagyarság tekintetében is van feladata ebben ennek a közösségnek, különösen a fiatalok irányában. A Versünnep mozgalma éppen olyan közösség, ahol megjelenik a kultúra. Tábora pedig nem itthon, hanem otthon van. Rengeteg ember munkája kellett ahhoz, hogy eljussunk a mai eseményig - fogalmazott a polgármester, majd a fiatalokhoz fordulva, elmondta: minden évben rá tudnak cáfolni arra, hogy "bezzeg a mi időnkben!" vagy hogy a mai fiatalokkal már nem lehet kezdeni semmit. - Dehogynem lehet! Ha vannak mellettük segítők, akkor igenis sok mindennel meg tudnak minket ajándékozni – mondta. A díj kapcsán hozzátette: nem volt kérdés, ki kapja az első elismerést.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az elismerést a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület munkájáért Mihályi Magdolna vette át Cser-Palkovics Andrástól és Mészáros Attila alpolgármestertől. A szervezet munkásságáról elhangzott: küldetésük a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzése, ápolása, értékfeltáró, értékmentő tevékenység végzése, hazánk épített és szellemi örökségének életben tartása. Legfőbb célja megismertetni, népszerűsíteni, ezáltal védeni a magyarság kulturális örökségét, kiemelt figyelmet fordítva a fiatal generáció számára a népi kultúra minél szélesebb körben történő megismertetésére, a hagyományok átörökítésére, a hagyományos népi kultúrán belül elsősorban a népzene, néptánc, néprajz, folklótörténet, illetve az ezekhez társuló művészeti ágak közötti kapcsolat megteremtésére. Cél a magyar kultúra ápolása, értékeinek terjesztése és gondozása, a magyar versmondás hagyományainak megőrzése és terjesztése. Az elismerést az egyesület a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor megszervezéséért, a magyar kultúra magas szintű ápolásáért és a fiatalabb generáció számára történő átadásáért kapta – hangzott el a laudációban. 

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Mihályi Magdolna megköszönte a város elismerését.

- Egy-egy elismerés mindig nagyon fontos és értékes. De az ereje mégis abban rejlik, akit, amit képvisel. Így számunkra nagyon szívmelengető, hogy ezt éppen Székesfehérvártól kaptuk. 2009-ben született meg a gondolat Varga Sándor és Nagy Zoltán Péter fejében, hogy egy versünnepet hozzanak létre, melyet verstáborban folytatnak tovább - emlékezett vissza Mihályi Magdolna, hozzátéve: nagyon sokan vettek részt a korábbi versünnepeken, a résztvevőknek köszönhetően pedig igazi nagy családdá nőtte ki magát. - Mindannyiunk számára nagyon fontos a nemzettudat megélése, s a zajos-zűrös világban a fiatalok eligazítása. Azt ígérhetem, folytatjuk a küldetést és építjük a hidat magyar és magyar között!

A Vershúron gála a magyar költészet kincseivel – többek közt Radnóti, Ady és Pilinszky verseivel – zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában