Időtlenné tenni a változó világot

2023.09.16. 12:00

A természet impresszióitól a mozaikig – Polyák István kiállítása Szabadbattyánban (galéria)

Szülőfalum, Szabadbattyán címmel nyílt meg Polyák István festő, grafikus kiállítása pénteken este a település református egyházközségének gyülekezeti termében. A kiállításnak az alkotó A természet impresszióitól a mozaikig alcímet adta.

V. Varga József

Polyák István és a szeretett Kula-torony fantáziafestménye

Fotó: V. Varga József

Polyák István így vall magáról és művészetéről: – A képzőművészet életem fontos része. A rajzolás, a festés, az alkotás a lélek legmélyebb régióinak vallomása az emberi képesség lehetőségein keresztül. A kifinomult alkotói technika és a művészi elhivatottság olyan csodákra képes, amely erőt ad az alkotónak, és másokat is elvarázsol. Az elkészült mű a szín és a forma nyelvén képes beszélni legbelső érzelmeink titkairól, a minket körülölelő természet varázsáról, képes időtlenné tenni az elmúló, a változó, és csak pillanatokra ugyanolyan világot.

A mágikus szürrealizmus avatott mestere most szülőfalujáról mutatja meg a nagyérdeműnek grafikáit, festményeit. A miniatűrök az egykori falu leképezései, ma már tovatűntek a múlt emlékei, impressziói.

A római kori ásatások, a Seuso-palota, a török időkről mesélő Kula-torony és a Batthyány-örökségnek számító Cifrakert hármasa ugyancsak visszaköszön a festményeken. A csodavilág persze itt is tetten érhető. A Seuso-palota fantáziafestménye csupa rejtélyt mutat, melyek élénken foglalkoztatnak sokakat. A Kula-torony a település jelképévé vált. Vajon milyen lehetett fénykorában? Hogyan, miként élték ott mindennapjaikat eleink?

A bemutatott munkák között természetesen megjelennek az új alkotások: a mozaikok. Polyák István két éve foglalkozik ezzel a területtel. A Battyáni Mozaik Stúdiót Varga Zsolttal, a LogSol Kft. vezetőjével alapították. A festőművész a stúdió művészeti vezetője.

Zárásképpen szóba kerül a Pallay Alkotókör tevékenysége is. A művészeti csoport elmúlt húsz esztendeje. A felejthetetlen alkotótáborok, a közös kiállítások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában