Történelmi időutazás a Sárvízen

2023.09.05. 20:10

1700 évvel később újra van kikötője Szabadbattyánnak (galéria, videó)

Szabadbattyán, egy kis magyarországi település, amely gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, teret ad egy rendkívül ambiciózus turisztikai projektnek. Egy maroknyi civil csapat összefogva egy öt-tíz éves távlati terv keretében kívánja megvalósítani a gondolatot, amely a helyi Gorsium Régészeti Parkot, a kerékpárútvonalakat, és a vízi túrákat ötvözi, de a lényeg a szabadbattyáni Seuso megálló.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az ötlet lényege egy turisztikai csomag kialakítása, amelynek középpontjában a hajózás áll. A program fókuszában a Sárvíz folyó és annak régészeti, természeti látványosságai szerepelnek. A csapat különböző megállókat épít az útvonal mentén, hogy felhívják a figyelmet az olyan érdekes helyekre, mint például a Seuso palota ásatási területe Szabadbattyánban.

A civil önkéntesekből álló csapat már hosszú hetek óta dolgozik a projekten, hogy a szeptember 16-i Gorziumban rendezett II. Castrum – A nagy légiós sportágválasztó és családi napra már minden a helyére kerüljön és a délelőtt induló túra csapatot már az elkészült kikötőben fogadhassák. A munkák oroszlánrészét Polák Csaba - Ácsmester és csapata, Major Tamás - Római hajós, projektvezető, Kálmán László - Kazángyártó mester, Vass Viktor - Vass Acélcsarnok, daruzás, ifj. Jüllich Ádám – Jüllich Glas Holding Zrt., Simon István - a munkálatok főszervezője és a Fiatal Civil Kurázsi Egyesület vállalta magára. Hétfőn elkészült a kikötő és beemelték a hidat is.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A programban három hajót is vízre bocsájtanak, melyek mindegyike 10 fő számára kínál helyet. Ebből kettőt kedden délelőtt tettek a vízre, hogy mi is megcsodálhassuk, sőt kollégám ki is próbálhatta, amiről a képek tanúskodnak.

Ezek a hajók a római kori őrnaszádok kicsinyített másai, amelyekkel az élmény még autentikusabbá válik. Major Tamás, aki korábban már vezetett túrákat ezen az útvonalon, a csapat többi tagjával együtt ezt a projektet is szeretné tovább fejleszteni.

Az útvonal opcionálisan Székesfehérvár és Úrhida között a Nádor csatorna hídnál indul és Tác Gorsiumig tart. A hajózás résztvevői 8 kilométeres távot tesznek meg, és közben megismerhetik a rómaiak történetét, a Sárvíz vízrajzát, és látnivalókban is gazdag lesz az utazás: Seuso palota ásatási területe, Kula-torony, és természetesen Gorsium Régészeti Park.

Az egész túra során egy interaktív történelemórán lehetnek részesei a kirándulók, ahol evezés közben meghallgathatják a Gorsium és Szabadbattyán, illetve a Seuso kincsek történetét, ezzel visszarepítve őket a római korba. Az élményfokozás érdekében zenei aláfestést is terveznek, valamint nem titkolt szándékuk, hogy a megállóhelyeken római kori gasztronómiával is megismertessék az evezésben megfáradt kirándulókat.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A csapat az útvonalon fekvő megállókban igényes tájékoztató táblákat és információs molinókat is elhelyez. A projekt a jövőben is kap majd figyelmet, és a cél az, hogy a Gorsium Régészeti Park, valamint a történelmi nevezetességei újra a középpontba kerüljenek.

Összefoglalva, ez a bátor és ambiciózus kezdeményezés nem csupán a helyi, de az országos turizmust is fellendítheti, az emberek megismerkedhetnek Magyarország gazdag történelmi örökségével. Az egyik legnagyobb erénye ennek a projektnek, hogy ötvözi a történelmet, a turizmust, a sportot és a természetjárást egy izgalmas és tanulságos programban. Az elképzelés is dinamikusan fejlődik, és minden bizonnyal számos új elemmel fog fejlődni a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában