Királyunk szobrát őrzik a kolostor templomában

2023.08.16. 17:00

Szent Istvánra emlékeznek a bajorországi Scheyern-ben

A Schrobenhausener Zeitung tegnapi számában ismerős és számunkra sokat jelentő névvel találkozhattak azok, akik kezébe került az újság friss példánya. Az cikkben Magyarország – ahogy fogalmazott – első és legnagyobb királyáról emlékezett meg a szöveg alkotója.

Hajdú Marianna

Magyarország államalapító királyának említése, mint a cikkből kiderült, egyáltalán nem volt véletlen. Az újságíró szépen és tulajdonképpen egész pontosan leírja Szent István származását, említve Gézát és Saroltot és persze az Árpád-házi vérvonalat. Majd rátér a “számukra” lényeges történelmi eseményekre. István 995-ben Scheyern-ben, egy felső bajor városban vette feleségül a bajor herceg,  II.(civakodó) Henrik lányát, Gizellát – amit a cikk a Magyar Királyság és az európai királyi házak között kötött, első dinasztikus házasságaként említ. A fiatalokat Adalbert prágai püspök adta össze, akit később szintén szentté avattak. 

Az írás taglalja többek között István munkásságát, amit Gizella is minden erejét latba vetve támogatott, majd egy fotón István számunkra ismeretlen szobra jelenik meg a cikkben. Az államalapító szent szobra ennek a városnak, a Bayrischzell-Fischbachau-Petersberg/Eisenhofen-Scheyern, Szűz Mária Mennybemenetele és Szent Kereszt Apátságban található.

Az apátság templomában több, a városhoz valamilyen formában fűződő szent szobra, illetve ereklyéje is megtalálható. Ahogy minden szenthez tartozik emléknap is, úgy Szent István királyunk emléknapját halálának évfordulóján, augusztus 15-én tartanák, de itt jön egy kis helyi csavar. A nap egybeesik Mária mennybemenetelének napjával, az egyik legfontosabb egyházi ünneppel, így királyunk emléknapját egy nappal később, augusztus 16-án, szerdán tartják, viszont ezen a napon minden Szent Istvánról, a magyarok államalapító, nagy és igazságos királyáról szól, a bajor kisváros csodálatosan szép templomában.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában