A negyede arany lett

2024.04.27. 08:39

Jól szerepeltek a borok a borversenyen, Móron

Lezajlott a Szent György-heti Vigasságok keretében a Móri Borvidéki Borverseny. A mintaszám nagyjából a megszokott volt, 167, viszont ezt a mennyiséget mindössze 38 termelő adta le, ami a megszokottnál lényegesen alacsonyabb. Kevés oklevél, néhány bronz- és sok ezüstérem született. A negyede aranyérmes lett és egy nagyarany is született.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

Sok kihívással, szokatlan időjárással, korán megjelenő és makacs szőlőbetegségekkel, rossz csapadékeloszlással és még számtalan nehézséggel küzdöttek 2023-ban a gazdák. Ám, aki tavasztól őszig gondozza a szőlőt, az legalább olyan árgus szemekkel figyeli az abból készült bort is.

Fotó: Hrubos Zsolt

A Móri Borbarát Hölgyek egyesülete, a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borlovagrend és a Móri Borvidéki Hegyközség segítői dolgoztak azon, hogy sikeres legyen a 2024-es móri borverseny, melyet a Erzsébet téri Művelődési házban tartottak április 26-án.

Megtöltötték az aranyérmesek a színpadot a móri borverseny eredményhirdetése után
Fotó: Hrubos Zsolt

–Kis félelemmel álltunk neki a borverseny szervezésének, mert a 2023-as évjárat, ami mögöttünk van nem volt egy kiemelkedő évjárat. Aztán amikor az online nevezés megnyitása után pár nappal 120-130 minta volt, akkor láttuk már, hogy nem lesz probléma, és végül 167 borral neveztek a termelők. Ez pár minta híján megfelel a sokéves átlagnak. A termelők száma valamelyest kisebb volt, mint ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk. Idén 38 termelő nevezett, a szokásos 45-50 közötti helyett, és ezt a csökkenést az évjáratnak tudom be–mondta Varga Máté hegyközségi elnök.

Fotó: Hrubos Zsolt

Az eredmények az évjárat nehézségeitől függetlenül jók lettek. A megmérettetésen 167 bor került 5 bírálóbizottság elé, és az értékelést követően kiderült, hogy a minták több mint 25 százaléka aranyérmet kapott, a borok fele ezüstérmes lett, és ezt az eredményt a jobb évjáratokban sem szokták lényegesen túlszárnyalni. A hegyközségi elnök bízik abban, hogy ha a nehéz évjáratban ez sikerül, akkor egy jobb évjáratban kiemelkedően jó eredményeket érhetnek majd el a termelők, felkészültségüknek köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában