Kiállítás

2023.08.08. 16:30

Egy kiállítás, négy alkotó, négy technika

Négy helyi alkotó, négy technika. Fotók, festmények, kavics-képek és hulladékfából készült darabok kerültek kiállításra szombaton a Csákvári Emlékházban. A tárlatot szeptemberig lehet megtekinteni.

Borsányi Bea

Béka Miklós lovaskocsikat, hintókat és szekereket hozott

Fotó: Borsány Bea / Fejér Megyei Hírlap

„Négy látszólag különböző világ, de mégis sok a közös, mert az alkotások az élet dolgairól mesélnek” – mondta a megnyitót követően az egyik kiállító, Fendrich Veronika, akinek a festményeit a csákvári közönség már ismerheti a korábbi kiállításokról és aki sanzonénekesként is bemutatkozott már a kisvárosban, sőt Székesfehérváron is. A mostani tárlatra új képekkel és egy saját mesekönyvvel érkezett, amelyet nem régen magánkiadásban jelentetett meg. A könyv azért kerülhetett a kiállítási darabok közé, mert a maga kreálta történeteket saját illusztrációival díszítette.

Újonnan lépett a közönség elé fotóival Páble Diána, aki eredetileg közgazdász, később tanulta meg a fotózás fortélyait. Egyik nagy szerelme a születésfotózás, ami saját, otthoni szülésének élményeiből táplálkozik. Képein a vajúdást, aztán a frissen született babák és az édesanyák, valamint a családtagok közötti szoros köteléket, a boldogság, az öröm és a kiteljesedés pillatanait jeleníti meg. Diána harmadik gyermeke – akit otthon hozott a világra – születését követően lépett azok sorába, akik szeretnének változást elérni a hazai szülészeti ellátásban és ráébreszteni a nőket arra, hogy a szülés lehet örömteli, jó élmény is. Többek között erről is szólnak a fekete-fehér képek.

Kovács Ildikó több mint három évtizeddel ezelőtt – ahogyan fogalmazott – az egyik legszebb, de legnehezebb hivatást választotta és ápolónő lett. Szinte a kezdetektől a csákvári kórházban dolgozik. A kavics művészettel 2016-ban kezdett foglalkozni, azt mondja, azért szereti, mert megnyugtatja, lecsendesíti. Nem tartja magát művésznek, mert nem a tökéletes megalkotására, csak saját belső világának kifejezésére törekszik alkotásaiban. Munkái annyira magától értetődőek, olyan aprólékosan és szépen kidolgozottak, hogy a szemlélőben talán fel sem vetődik, mennyi kreativitás kell ahhoz, hogy a földön fekvő csupasz kövek formája és színe láttán az alkotóban megszülessen az ötlet, majd létrejöjjön az alkotás.

Kovács Ildikó kavicsképei 
Fotó: Borsány Bea / Fejér Megyei Hírlap

Béka Miklós 75 éves, gyerekkora óta szeret faragni, fával dolgozni. Az általa kezdetben készített apró tárgyakat később játékok, gyertyatartók, csillárok követték. Tevékenysége azonban a hobbi szintjén maradt, nyugdíjba vonulásáig az állattenyésztésben dolgozott. A mostani kiállításra lovaskocsik, szekerek, hintók arányosan kicsinyített másolatát hozta el.

A négy csákvári alkotó munkáit, előzetesen egyeztetett időpontban szeptember 2-ig lehet megtekinteni a Csákvári Emlékházban, mielőtt helyüket újabb – ezúttal fiatal helybeli – alkotók munkáinak adják át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában