Ötszáz nyakkendő, ötszáz történet

2023.08.10. 07:00

Az öltözködési kultúra egy kis szelete – nyakkendőkből nyílt kiállítás Fehérváron

Több mint ötszáz nyakkendőt láthatnak az érdeklődők a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Krajczáros Alapítvány közös, A férfiak éke, a kravátli című tárlatán.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ismét különleges kiállításnak ad otthont a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent László terme, ahol egy rendhagyó kollekció egyes darabjai kaptak helyet. Ezúttal a kétezer darabos nyakkendőgyűjtemény negyedét láthatja a közönség. A nem mindennapi tárlat minden egyes darabjának saját története van. A nyakkendők javarészt felajánlások útján kerültek a gyűjtőhöz, a kiállítás kurátorához, aki nem más, mint a Homonnán élő Anna Šimkuličova újságíró, képzőművész.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

S hogy mit értünk „különleges” darabok alatt? Nos, a kiállított nyakkendőket valamikor mások mellett politikusok, sportolók, művészek, diplomaták és közéleti személyiségek viselték. A tárlaton feltűnik például Göncz Árpád, Habsburg György és Farkas Bertalan nyakkendője, valamint több fehérvári kötődésű kravátli is vitrinbe került: Cser-Palkovics András polgármester, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke és Fa Nándor hajós is adtak egy-egy nyakkendőt a gyűjteménybe.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Néhány darab mellett annak történetét is megismerheti a látogató, ilyen például a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Haumann Péter egykori nyakkendője is, amely mellett az alábbi idézet olvasható: „Na, ez az a nyakkendő, amit soha meg ne lássak rajtad...” – mondta a különleges mintával díszített darabról a színművész felesége.

– A nyakkendő egy apró eszköz az öltözködési kultúránkban. Gazdag szín- és formavilága, az anyagválasztás és a viselése rengeteg lehetőséget hordoz magában, amely változatossá teszi a mindennapi viseletet – fogalmazott köszöntőjében Jakubek Tiborné, a kiállításnak otthont adó intézmény igazgatója, aki a kravátli horvát eredetéről is mesélt a jelenlévőknek.

A csíkos, pöttyös, mintás, széles és vékony nyakkendők augusztus 30-ig várják a látogatókat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház nyitvatartási idejében.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában