Királyok a belvárosban

2023.07.16. 09:11

Óriás királyaink korzóztak a Fő utcán Székesfehérváron (galéria)

Ezúttal Szent László, Salamon király és Könyves Kálmán vonult végig a Fő utcán, a színháztól az Országalmáig.

Hajdú Marianna

Néhai nagy – bábok formájában pedig egyenesen hatalmas – királyainkat útjukon a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai kísérték szombaton délután, akik a Tabulatúra Régizene Együttes kíséretével bemutatót is tartottak

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai kísérték az óriásbábokat Székesfehérváron. Nemcsak magyar, hanem más népeket is megelevenítettek, akik ezeken az időkben jelen voltak a Kárpát-medencében, mint például a kései avarok, szlávok vagy vikingek.

A IX-XI. századi időszak kultúrájának, viseleteinek, fegyvereivel ismertették meg bemutatójuk során a modern közönséget. 

Szabó Miklós Bence mutatta be az óriásbábokat a zenei aláfestést a Tabulatúra Régizene Együttes szolgáltatásával. Az együttes a középkori, reneszánsz, kora barokk és történelmi Magyarországon elterjedt magyar vonatkozású zenét játszik historikus hangszereken

A program zárásaként a Corpus Rézfúvós Kvintett műsorát élvezhette a közönség a Zichy ligeti Zenepavilonban. A zenekar sokféle muzsikát játszik a reneszánsztól a kortárs zenéig. Repertoárjukban szerepel opera, dzsessz, musical és filmzene is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában