Ünnepi Könyvhét

2023.06.04. 12:00

Ünnepi Könyvhét tengernyi programmal, Székesfehérváron is

A hivatalosan június 8-11-e között zajló Ünnepi Könyvhét központja ismét a budapesti Vörösmarty tér környéke, de vidéken, így Székesfehérváron is sok-sok eseményt szerveznek ebből az alkalomból. Ezekből szemezgetünk.

FMH

A Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt újra lesz alkalom könyvek között válogatni

Fotó: Archív

A könyvmolyok, az irodalombarátok már biztosan várják, hogy megkezdődjön a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár is meghirdette programjait, amelyek június 5-én hétfőtől egészen június 14-ig, szerdáig tartanak a könyves ünnephez kapcsolódva. Ez idő alatt a központ mellett az összes tagkönyvtárban szerveznek író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, előadásokat, kulturális eseményeket.

Június 5-én, hétfőn 17 órától a Széna téri Tagkönyvtárban László Boglárka A Bánlaky-örökség című kötetével és a szerzővel lehet megismerkedni. Június 8-án, csütörtökön 18 órától a Budai úti Tagkönyvtárban Ablonczy Balázs történész tart előadást Száz év múlva lejár? Újabb Trianon-legendák című könyve kapcsán. A Zsolt utcai Tagkönyvtárban június 9-én, pénteken 17 órától a Dharma című regény írójával, Szűcs Péterrel találkozhat a közönség. Június 12-én, hétfőn 15 órakor Bartal Klárával és Hargitai Ágnessel lesz beszélgetés közös, Nyuszi, süni és a többiek című mesekönyvükről a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban. Cápák és ceruzák – Őrsi Ferenc könyvével a víz alatti világban és a formatervezés területén kalandozhatnak az olvasók: a vetítéssel összekötött könyvbemutató június 12-én, hétfőn 17 órakor kezdődik a Tolnai utcai Tagkönyvtárban. Június 14-én, szerdán 17 órától a Budai úti Tagkönyvtárban online tekinthető meg a Madách Színház előadása Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei címmel (ez regisztrációhoz kötött). Szintén 14-én, 17:30-kor kezdődik beszélgetés a központi olvasóteremben: itt a Nyitott könyvek sorozat részeként Péter János írót, bencés szerzetest és Szevasztopol, valamint Szabadulás című könyveit ismerheti meg a közönség. Szintén a könyvtár szervezésében lesz június 10-én, szombaton 10 órától Könyvheti piknik a Bartók Béla téren, ahol színpadi programok, könyvárusítás, helyi, környékbeli szerzők dedikálása várja az olvasókat. A nap részletes programja a könyvtár honlapján és szórólapokon is olvasható, de ízelítőül: az ifjúság Ruff Orsolya író révén báró Orczy Mimivel ismerkedhet meg, Székely Sándor Napszállta földközelben című könyvét mutatja be, szerepel a Ciszter Diákszínpad, a Vörösmarty Kuckó, lesz beszélgetés a Vörösmarty Társaság szerzőivel, zárásként, 18 órától pedig Gyimesi Emese irodalomtörténész ad elő az olvasóteremben Család és karrier Szendrey Júlia életében címmel.

Az Aranybulla Könyvtár szintén szervezett külön könyvheti programot: június 7-én, szerdán 17 órától Kocsis Noémi író, újságíró lesz a vendége az Aranyat érő beszélgetések című sorozatnak, és szó lesz Kastélyok, várak, kúriák című könyvéről is.

Az Ady Endre utcai Könyvek Boltjában Kiss Judit Ágnes költő, író friss könyvével ismerkedhetnek az olvasók: az Egy nőalak szürke kontúrja című könyvet június 8-án, csütörtökön 17 órától mutatják be.

A Vörösmarty Társaság is készül, június 5-én, hétfőn 17 órától például Bartal Klára és Hargitai Ágnes már említett, Nyuszi, süni és a többiek című könyvéről lesz szó Kossuth utcai termükben.

Ajánlónk korántsem teljes körű, úgyhogy érdemes az intézményi honlapokon, a közösségi médiából tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában