III. Richárd

2023.06.08. 12:30

Shakespeare-drámával nyit Fehérváron a Színházi Olimpia

A zágrábi Gavella Színház előadását láthatja csütörtök este a Vörösmarty Színház közönsége. A 10. Színházi Olimpia keretében a III. Richárdot viszi színre a horvát társulat.

Héjj Vivien

Az előadás főbb szerepeiben Ozren Grabaric, Andrej Dojkic, Sven Sestak, Martina Cvek és Dijana Vidusin színművészeket láthatja a közönség

Forrás: Színház

– Kiemelkedő társulatok páratlan előadásait élvezhetik a színházkedvelők Székesfehérváron. Elsőként a zágrábi Gavella Színház produkcióját láthatja a közönség, a társulat William Shakespeare III. Richárdját mutatja be a színházi seregszemlén – adta hírül a Magyar Nemzet.

Shakespeare politikai drámájának középpontjában a becsvágy, a hatalomvágy és a trónbitorlás áll. A nagyszabású, szövevényes cselekményszálakkal teli színmű nemcsak a zseniális dramaturgiai fordulatok és a többrétegű viszonyrendszerek miatt a drámairodalom egyik csúcsa, hanem azért is, mert az előadás nézői az angol költő érzelmi csapdájában találhatják magukat.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János a zágrábi társulat kapcsán úgy fogalmazott, a Gavella Színház a horvát színházi életben ugyanolyan ikonikus társulat, mint hazánkban a Katona József Színház. A teátrum előadásaiban szerencsésen egyesíti a klasszikus hagyományokat, valamint a kortárs és a progresszív színházi törekvéseket. Mint mondta, a Gavellába színészként bekerülni és rendezőként jelen lenni mindig rangot jelentett. A teátrum igazgatója továbbá hangsúlyozta, a Színházi Olimpia keretében bemutatott III. Richárd tökéletesen illeszkedik a fehérvári színház Shakespeare-ciklusába.

Az előadás főbb szerepeiben Ozren Grabaric, Andrej Dojkic, Sven Sestak, Martina Cvek és Dijana Vidusin színművészeket láthatja a közönség. A darab rendezője a háromszoros Sterija-díjas, macedón Aleksandr Popovski, aki az elmúlt évtizedekben színre vitt előadásokat többek között Dániában, Szerbiában, Olaszországban, Görögországban és Ausztriában is.

A közel két és fél órás előadást két felvonásban, eredeti nyelven, magyar és angol felirattal láthatja a Vörösmarty Színház közönsége június 8-án 19 órai kezdettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában