Múzeumok éjszakája

2023.06.18. 14:00

Polihisztorok: Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos művei Etyeken

A Múzeumok Éjszakája iránt érdeklődők biztosan elkezdték már böngészni a programokat, amelyeket június 24-én tartanak. A feol.hu most az Etyeki Műhely kiállítását ajánlja, amelynek egyik érdekessége, hogy az eredetileg családi házként funkcionáló épület egykori tulajdonosainak, a művészházaspár Csókos Varga Györgyinek és Csákvári Nagy Lajosnak a műveiből válogatott táralttal várja a közönséget.

Borsányi Bea

Az Etyeki Műhely idén első alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programjaihoz

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A kiállítótér idén első alkalommal csatlakozott a programsorozathoz. – A polihisztor volt az a hívószó, ami mentén összeválogattuk a kiállítás darabjait és ez lett végül a tárlat címe is. A művészetet a nagyszüleim a manualitásban élték meg. Úgy vélték, hogy az anyaggal való foglalatosság a művészet lényege és az anyag művészi szinten történő formálása nemesíti meg az így létrejövő látványt. Ennek a szellemében alkottak és adták tovább tudásukat, tapasztalatukat, akár egyfajta műhelyben. Ezért is lett a három éve nyílt, a családi házukból kialakított kiállítótér neve Etyeki Műhely – mondta a feol.hu kérdésére Lucza Zsigmond, a házaspár unokája, aki maga is művészember.

Csókos Varga Györgyi a szövés, fonás, a textil mestere volt elsősorban – a témában 13 könyve is megjelent -, de otthonosan mozgott a mozaikművészetben is. Férje, Csákvári Nagy Lajos festő szakon végzett, de szobrászként lett ismert és ugyancsak ismertek a mozaikjai is. Ő alkotta meg többek között a Magyar Guernicát - Kohán György Kossuth-díjas festőművész, grafikus Háború emléke című krétarajzából -, amit Székesfehérváron a SZOT Székházban avattak fel 1965-ben. Ma már Gyulán látható.

A két művész munkásságáról hosszasan lehetne még írni, de inkább érdemes megnézni a kiállítást, amely június 24-én 18 órakor nyit Etyeken. Köszöntőt mond Lucza Gábor, az Etyeki Műhely Alapítvány Kuratórium elnöke, megnyitja Luca Gábor, festőművész. Közreműködnek a Kontáros és a Dunazug zenekarok és Szente János táncházvezető. 

A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában