Tárlatvezetés és koncert

2023.06.24. 09:30

Múzeumok éjszakája Szabadbattyánban, a Kula-toronynál (galéria)

Szabadbattyánban a Múzeumok éjszakája programját péntek estére időzítette a művelődési ház. Helyszínként a Kula-torony (ejtsd: Kule) és környéke szolgált.

V. Varga József

Magyarné Erzsi csuhéműves kézműves munkáiból kiállítás nyílt a toronyban

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Hagyományőrző Kelevézek – Rezső és Éva – népzenével, népdallal, számos katonadallal fogadta a vendégeket. Megtudtuk, hogy immár 54 éve házasok. Az Isten éltesse őket! Vidáman vagy éppen búsan szólt a tekerőlant, a gitár, az ütemet a köcsögduda és a dob adta.

A török korban virágzó kis település alakult ki a Kula-torony körül
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A gyerekeket népi játszótér és festészeti játszóház kényeztette. Népi kézműves bemutatóval szolgált Bognárné Piroska kosárfonó és Magyarné Erzsi csuhéműves. Erzsi kézműves munkáiból kiállítás nyílt a toronyban.

Hagyományőrző Kelevézek – Rezső és Éva
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Kula-toronyban Váczi-Tóth Bernadett tartott tárlatvezetést. A háromemeletes gótikus lakó- és őrtorony a sárvízi átkelő mellett a 13. században épült fel, valószínűleg a tatárjárás után. A törökök 1543-ban lerombolták, majd védelmi célokért, elsősorban Fehérvár védelméért, újjáépítették. A török korban virágzó kis település alakult ki a torony körül. A kis vár 1688, a török kiűzése után elvesztette jelentőségét, állapota egyre romlott. Műemléki helyreállítása után, 1981-ben múzeumi céllal nyílt meg (Szent István Király Múzeum). Kiállításában jelenleg a Kiemeléstől a bemutatásig – Késő római falfestmények címmel válogatás látható a szabadbattyáni római kori ásatások freskóleleteiből.

A Múzeumok éjszakája Los Andinos-koncerttel folytatódott, majd a Szentivánéji Hujákolók (gólyalábasok, tűzzsonglőrök) produkciójával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában