Régi megfigyelés

2023.06.22. 18:30

Mi köze van a mányi harangszónak a csabdi esőhöz?

Az éghajlatváltozás miatt manapság már biztos, hogy működnek azok a tapasztalati úton szerzett népi megfigyelések, amelyekből jósolni lehetett az elkövetkező napok, vagy időszak időjárására. Vajon igaz-e Csabdin a régi mondás?

Borsányi Bea

A mányi katolikus templom légvonalban kevesebb, mint 5 kilométerre esik a csabdi templomromtól

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Minden bizonnyal Önök is ismerik az ilyen jellegű mondásokat!  Ha Katalin kopog, a karácsony locsog – tartja az egyik talán legismertebb. Azaz, ha november 25-én fagy, akkor karácsonykor esős, latyakos időre számíthatunk. Egy másik szerint, ha Medárd napján – június 8. - esik, 40 napig esni fog. Nos, létezik ilyen, speciálisan Csabdin megfigyelt összefüggés is. A Bicske szomszédságában fekvő dimbes-dombos kis településen úgy tartják, ha áthallatszik az amúgy szintén közeli Mányról a harangszó, három nap múlva eső lesz. 

Ennek igazságtartalmát firtatta éppen három nappal ezelőtt egy poszt a csabdiak közösségi oldalán. A válasznak pedig ma, június 22-én kell megszületnie! Ha működik még a régi megfigyelés, Csabdin ma esni fog! 

Kedves csabdiak! Megjött az eső?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában