A kezdetektől napjainkig

2023.06.20. 20:30

Iszlám: a háború vagy a béke vallása? – Sayfo Omar tartott előadást az MCC-ben

Telt ház várta az MCC Migrációkutató Intézetének kutatóját, Sayfo Omart a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képzési központjából ahol az iszlám vallásról és az iszlamizmus jelenlétéről is hallhattak az érdeklődők.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A gyermekkorát Debrecenben töltő kutató bemutatkozásában elmondta, tanulmányait az ELTE arab szakán végezte, majd az iraki háború kitörését követően Irakba utazott. Édesapja szíriai, muszlim családból származik, s cseppet sem zavarta, hogy fia református vallású lett. Sayfo Omar doktori fokozatát Hollandiában szerezte meg, azóta kutatóként tevékenykedik.

Az iszlám témakörét körüljáró, rendkívül aktuális előadás első részében az iszlám létrejöttéről, működésének logikájáról hallhattak az érdeklődők.

– Ahhoz, hogy megértsük az iszlámot, vissza kell mennünk a 7. századi Arábiába, ahol a vallás keletkezett. Itt Mekka városáról van szó, ami félúton van a korabeli Bizánci Birodalom, a korabeli Szíria és az akkor még virágzó Jemeni Királyság között. A kereskedelem mellett ami miatt még fontos volt Mekka, az a Kába szentély, melynek sarkában van a fekete kő, amit a hagyományok szerint Ádámnak – akit az iszlám prófétának tart – küldött le isten. Úgy tartják, a kő eredetileg fehér volt, majd ahogy az emberiség bűnei szaporodtak, befeketedett – magyarázta Sayfo Omar, s hozzátette, a Kába szentélyben őrizték a korabeli pogány törzsek bálványait, melyekhez elzarándokoltak a törzsek – a legbefolyásosabb a kurajs törzs volt, melynek egy szegényebb ágához tartozott Mohamed, aki később egy gazdag kereskedő özvegyét vette feleségül, így vált ő is vagyonossá.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A város szegényei körében lett először népszerű Mohamed, amikor hirdetni kezdte az igéit. Már a 40-es éveiben járt, amikor felment a hegyre és elmondása szerint Gábriel arkangyalon keresztül isten szólt hozzá, hirdetve neki a hitet, miszerint nincs más isten, csak Allah – folytatta a kutató az iszlám vallás kialakulásának történetét, érintve Mohamed Medinába menetelét, majd az iszlám nemzet megalapítását.

Az előadás folytatásában szó volt a politikai iszlámról, azaz az iszlamizmusról, végül pedig szó esett az iszlám európai jelenlétéről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában