Emlékév

2023.06.01. 10:30

Gőzfürdőből az Operába - újra kiadott novellaválogatás Sobor Antaltól

A székesfehérvári, 2010-ben elhunyt József Attila-díjas író, Sobor Antal idén ünnepelné 90. születésnapját. Az emlékév egyik szép eseménye a június 2-án, pénteken 16 órára szervezett könyvbemutató.

Bokros Judit

Fotó: FMH-archív

Sobor Antalra a mai napig is sokan gondolnak őszinte szeretettel, hiszen az egykori tanár, festőművész és író barátságos, közvetlen ember volt. A Vörösmarty Társaság - amelynek tagságához tartozott - az év elején irodalmi esten emlékezett meg az alkotóról. 

Most, májusban újabb esemény következik: a család és a barátok, tisztelők nagy örömére világot látott az újra kiadott Sobor-életmű sorozat újabb darabja, egy novelláskötet, Gőzfürdőből az Operába címmel. Ezt három, különböző műfajú könyv előzte meg a sorozatban: a Napló, a Hosszú háború és a Perelj, Uram!. A kiadó az  Alba Civitas Történeti Alapítvány, és nincs ez másként a friss kötet esetében sem.

A Sobor-hagyaték gondozója, az író veje, Hajdú Csaba elmondta: a novelláskötettel szerették volna kerekké tenni az életműsorozatot. A Gőzfürdőtől az Operáig című kötetben azonban az Én, Virág Anna című kisregény is megjelent, egyrészt, mert a hossza miatt elfért a novellák mellett, másrészt pedig, mert szintén nagyon színvonalas írásról van szó.

A könyvbemutatót a Városi Levéltár és Kutatóintézetben tartják június 2-án, pénteken 16 órától. Köszöntőt mond Csurgai Horváth József, az Alba Civitas elnöke, Hajdú Csaba, a kötet szerkesztője. A kötetet Babus Antal irodalomtörténész, az MTA KIK Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye osztályvezetője méltatja, és közreműködik még Hajdú-Sobor Csaba színművész, egyetemi hallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában