Frissen Fejérből

2023.06.15. 11:30

Éjszaka a múzeumban, avagy a fehérvári kiállítóterek is trendik!

Kerékpár- és kódexkészítés, ólomkatona-öntés, veteránautók, interaktív nyomozás a Tikverő Alajos professzor által elrejtett műtárgy után és Ámor varázsitalának megfőzése – néhány lehetőség, amivel az idei Múzeumok éjszakáján bárki élhet.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Idén 13 szervezet kapcsolódott Székesfehérváron a megmozduláshoz, amely 24 helyszínen több mint száz programot kínál az érdeklődőknek. Az ez évi a tizenötödik alkalom, a tizenötödik együttműködés az egyházmegye és a város között; a másfél évtized alatt összesen közel 30 szervezet és több mint 50 ezer látogató vett részt az évről évre megrendezett Múzeumok éjszakája programjain.

Spányi Antal megyés püspök a Püspöki palotában tartott, kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: a programokon ebben az évben is csak karszalaggal lehet részt venni, amelynek ára 6 év felett 500 forint. Az ezúton befolyt összegből az Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek kulturális ismereteit bővítik, azaz székesfehérvári múzeumlátogatásukat, múzeumpedagógiai foglalkozásaikat támogatják.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, a megyeszékhelyen egyre több a felújított tér, épület, bennük sok értékkel, így bőven van lehetősége a közönségnek magának tetsző programot találnia. Ehhez kapcsolódva Igaz Krisztina szakmai vezető felhívta a figyelmet: noha a Múzeumok éjszakája keretében valóban sok esemény szerepel a kínálatban – csak a Szent István Király Múzeum kilenc helyszínen fogadja a látogatókat –, érdemes korán kiválasztani azokat, amelyek bennünket érdekelnek, mivel a programok nagy része előzetes regisztrációhoz kötött. A helyek pedig gyorsan telnek.

Az események teljes listája elérhető a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ oldalán (fehervariprogram.hu), valamint, amennyiben internet hiányában helyszíni segítségre lenne szükség, a Tourinform belvárosi irodája este 11 óráig rendelkezésre áll. Nem mellesleg ugyanitt szerezhető be az összes program és helyszín látogatására feljogosító karszalag is.

Smohay András múzeumigazgató hangsúlyozta: a világjárvány idején és azt követően is beszűkültek a lehetőségek, nehéz a kulturális élet szervezése, ám a munka folyik és a közönség remélhetőleg semmit nem érzékel a háttérben folyó küzdelemről. 

A Múzeumok éjszakáját idén június 24-én, Szent Iván napján tartják Székesfehérváron. A rendezvény országos mottója: TRendben vagyunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában