Frissen Fejérből

2023.06.30. 12:19

A második leglátogatottabb múzeum lett a székesfehérvári

Idén ötvenezerrel – vagyis csaknem 15 százalékkal – többen látogattak ki a Múzeumok éjszakája programjaira országosan, mint tavaly.

Szanyi-Nagy Judit

Ökoprogramok, kiállítások, rendhagyó tárlatvezetések is szerepeltek a programban

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nagy siker valószínűleg annak is köszönhető, hogy a múzeumok ilyenkor a legérdekesebb, leginteraktívabb programjaikat mutatják be – fejtegette a köztévén Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Ebben az esztendőben a TRendben vagyunk! volt a mottó, amely egyrészt a magyar innovációra, másrészt pedig arra utalt, hogy a magyar múzeumok nemcsak követik, de sokszor diktálják is a nemzetközi trendeket. Emellett a Neumann-emlékévhez is kapcsolódott a jelmondat, így a matematikus-kutató előtt tisztelegve Székesfehérváron például Neumann János dombormű arcképét készíthették el az MMKM Alumíniumipari Múzeumba betérők.

Az MTI által kiadott közleményből kiderül, hogy a legnépszerűbb múzeum idén a Szépművészeti Múzeum volt több mint 15 ezer látogatóval, azonban a második helyen már Székesfehérvár áll: a Szent István Király Múzeum több mint 11 ezer látogatóval büszkélkedhetett az idei Múzeumok éjszakáján. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére a Magyar Természettudományi Múzeum került, ugyancsak 11 ezer fő körüli látogatószámmal. 

"A Múzeumok éjszakáján évről évre erősebb a vidéki jelenlét, amit jól mutat, hogy idén a 450 helyszínből több mint 300 program vidéki helyszíneken volt. Veszprém és a balatoni régió idén kiemelt helyszíne volt a rendezvénysorozatnak" – mondta a helyettes államtitkár.

A jövő évi időpont már ismert: 2024-ben június 22-én tartják a Múzeumok éjszakáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában