Kultúra

2023.05.22. 11:34

Verses est, koncertek, kiállítás is csalogatott a Kortárs Művészeti Fesztiválra (galéria)

Kellemes piknikhangulattal zárult a péntektől vasárnap estig tartó Kortárs Művészeti Fesztivál a Csónakázó-tó partján.

Bokros Judit

A Kortárs Művészeti Fesztivál a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, valamint annak környékén, a Csónakázó-tó mellett zajlott. Vasárnap este is kellemes piknikhangulat uralkodott

Fotó: Lőrincz Miklós /SZKKK

Az időjárás kegyeibe fogadta az eseménysorozatot, hiszen péntektől végre esőmentes jó időben rendezhették meg a programokat, amelyeket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) szervezett.

A fesztivál három napja során olyan közönségvonzó nevek is megfordultak a központban és annak fesztiválligetté avanzsált környékén, mint például a Szirtes Folk Band, Vitáris Iván, Kemény Zsófi, Schoblocher Barbara, Hien, vagy épp a vasárnap esti Nagy Magyar Versek című előadásban Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Kamarás Iván és Szabó Balázs.

Balról Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Kamarás Iván és Szabó Balázs a Kortárs Művészeti Fesztivál Nagy Magyar Versek című programján
Fotó: Nagy Norbert / FMH

A székesfehérvári kulturális élet szereplőinek egy része is megmutatkozott ugyanakkor: fellépett mások mellett az Alba Regia Táncegyüttes utánpótlás csoportja, a Székesfehérvári Balett Színház, valamint a Székesfehérvári Művészek Társasága is jelen volt a Közös helyünk című szabadtéri tárlattal (amelynek másik része a minap nyílt meg a Pelikán Galériában). A Vörösmarty Mihály Könyvtár szintén képviseltette magát a tóparton, akárcsak a Hold Antikvárium, a dizájn vásáron pedig egyedi tervezésű ruhákat, ékszereket, kiegészítőket is vásárolhattak az érdeklődők, de kézműveskedni is lehetett – és még sok-sok programelem csalogatta a célzottan a fesztiválra érkezőket vagy a tóparton sétálókat.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az egyik záró esemény a Nagy Magyar Versek című előadás volt, amely a budapesti Várkert Bazár népszerűnek bizonyult irodalmi sorozata. A Csónakázó-tó partján ezúttal Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Kamarás Iván színészek és Szabó Balázs zeneszerző, énekes adta elő ismert magyar költők klasszikus vagy modern verseit. Több feldolgozást is hallhattunk, sokszor humorral, szellemes megoldásokkal, kifigurázva a mai kor jelenségeit – közösségi média, különféle étkezési formák és a többi – vagy az örök témát, a szerelmet. A mélyebb, líraibb művek inkább Szabó Balázs előadásában, gitárral hangzottak el. A program sok érdeklődőt vonzott: a kihelyezett székek, ötletes raklap bútorok, a padok nagyrészt megteltek a lírát, a bravúros rímeket élvező közönséggel.

Aki akarta, az akár egy-egy pohár borral tehette még kellemesebbé az estét.

A házban szintén a Kortárs keretében nyílt meg a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak kiállítása, Art Overdose címmel. Ez június 19-ig még nyitva lesz – az érdeklődők a ház egyik földszinti kiállítóhelyiségében főleg textilterveket, extravagáns ruhákat, fotókat, anyagkísérletről tanúskodó tárgyakat láthatnak, megvalósítási folyamatokat követhet nyomon. A kisebb galériában pedig rövid filmek peregnek.

A fesztivál zárásaként a Pankastic! koncertezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában