Különlegesség

2023.05.03. 17:00

Évszázados kiadványokat állítanak ki a verebi református templomban

Két különleges kiadvány kerül hamarosan a verebi református templomba: restaurálták a verebi tulajdonban lévő „Öreg” debreceni énekeskönyvet, amely mellett egy Váradi Bibliát is kiállítanak. Egy hétig.

S. Töttő Rita

Egy, a verebi önkormányzat tulajdonában lévő „Öreg” debreceni énekeskönyv kerülhet restaurálását követően egy hétre a helyi református templomba. Május 14-én 9.30-kor istentisztelet keretében adnak hálát az értékmentésért, melyet Nagy Dávid református lelkipásztor vezet majd. A lelkipásztor a feol.hu-nak elmondta: ezen az alkalmon bemutatja majd az énekeskönyv rövid történetét is, majd pedig egy hétig látható lesz, egy Váradi Bibliával együtt a templomban, minden nap 15 és 18 óra között.

- Az énekeskönyv első kiadására 1774-ben Kolozsváron, majd pedig 1778-ban Debrecenben került sor. A régi népi énekekből, középkori énekhagyomány elemeiből épp úgy tartalmaz már énekeket, ahogy az újabb korokból is. Így például már a genfi oltárok is megtalálhatóak benne – tette hozzá. Az ünnepélyes átadón, az istentiszteletet követően Kurcz Mária polgármester mond köszöntőt, majd Márky Balázs, a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár osztályvezetője tart előadást az értékmentésről. Őt követi a lelkipásztor összefoglalója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában