Idén Varkocs-érmét adnak ki a fehérváriak

2023.05.14. 15:11

Éremgyűjtők találkozója százhúsz asztal mellett Fehérváron (videó, galéria)

Ma már az ország talán legnagyobb ilyen rendezvényévé vált az esemény, amely vasárnap az ország minden részéről Székesfehérvárra, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba csábította az éremgyűjtés szerelmeseit.

Tihanyi Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Regia Éremgyűjtő Találkozó harminchatodik alkalommal nyitotta meg kapuit, hogy az esőre fordult időjárás ellenére százhúsz asztalon három-négyszáz érdeklődő kereshesse az érdeklődésének megfelelő ritkaságot, cseréljen eszmét, lássa viszont hasonló érdeklődésű társait, barátait a művelődési ház termeiben. A házigazdák nevében Igari Antal, az idén ötvenöt éves Fejér vármegyei éremgyűjtő szervezet elnöke a FEOL kérdésére elmondta: ilyenkor Magyarország legtávolabbi sarkaiból is eljönnek Fehérvárra az éremgyűjtők, így a több évtizedre visszatekintő rendezvényt a legnagyobbak között jegyzik, de talán ma már nincs ennél nagyszabásúbb gyűjtő találkozó.

A MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének vezetője beszélt arról a rendkívüli éremsorozatról is, amelynek első darabját negyedszázada, huszonöt évvel ezelőtt, 1987-ben adták ki. Tavaly Kralovánszky Alán régész, a Székesfehérvár szívében lévő egykori bazilika, nemzeti emlékhely kutatójának emlékére készítettek érmet, idén pedig egy hasonlót terveznek kiadni Varkocs György várkapitány halálának évfordulójára: a hős vitéz 1543-ban, a török ostromlókkal harcolva veszítette életét az egykori Budai kapu előtt. 

Az érmét Fritz Mihály szobrászművésszel és Szabó Géza ötvös­mes­terrel, a szegedi éremverdével való együttműködésben készítik majd el és adják ki még ebben az esztendőben, várhatóan szeptember hónapban. A Budai kapu helyének közelében, a város török iga alóli felszabadulásának 250. évfordulóján, 1938. május 19-én avatták fel Erdey Zsolt szobrászművész Varkocs-szobrát, amely könnyen lehet, hogy az érem legfőbb motívuma lesz. A tervek szerint kiadásához a honvédelemhez kapcsolódó kiállítás és előadás is kapcsolódik majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában