Kultúra

2023.05.24. 15:00

A Csíki Versünnep egy évtizede

Néhai Varga Sándor kezdeményezése egyre több ajándékot hoz a magyar kultúra világában. Gondoljunk csak a székesfehérvári versünnepre, a székelyföldi, csíkcsomortáni nyári verstáborra vagy éppen a Csíkpálfalván immáron az idén tizenegyedszer megrendezett csíki versünnepre.

Bakonyi István

Fotó: Simon Erika

Ez utóbbi rendezvényre végre nemcsak az online-térben, hanem „élőben” a csodás erdélyi színhelyen kerülhetett sor – a járvány elmúltával. (Azért írtam, hogy „nemcsak”, mert a főszervező Mihályi Magdolna arra gondolt, hogy részben fölhasználható a világháló is, tekintettel a főleg a színhelytől távolabb élő fiatalokra.)

S ezen a tavaszon a résztvevők, köztük több mint hatvan versmondó, ismét megtapasztalhatták a székely vendéglátás csodáját. Fehér Ilona iskolaigazgató, Ferencz Csaba polgármester szolgálatát épp úgy, mint a segítők munkáját. Hivatalosan a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola, a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület, a székesfehérvári Médiacentrum és az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével valósulhatott meg az esemény. Kis fehérvári csapatunk örömmel vett részt ezen a valódi ünnepen, amelyen újra meggyőződhettünk arról, hogy él a vers, él az egyetemes magyar irodalom és kultúra. Jó volt látni a viseletben érkező fiatalokat, akik Udvarhelyszékről, Csíkszékről és a gyergyói térségből érkeztek. És jó volt hallgatni őket, ízes és érett versmondásaikat. E sorok írója Sudár Annamária előadóművésszel és Vakler Lajossal, a Fehérvár TV szerkesztőjével ült együtt a zsűriben, a líceumosok (középiskolások) versenyén. Tekintettel a Petőfi-évfordulóra, a felhívásban megfogalmazódott, hogy a résztvevők részesítsék előnyben nagy klasszikusunk életművét, bár nem volt kötelező az ő versei közül választani. Ám az eredmények közé tartozik, hogy számos általános iskolás és líceumi diák hozott kevésbé ismert Petőfi-műveket is, erősítvén azt a szándékot, hogy az ilyen ünnepek alkalmasak a mind teljesebb kép fölmutatására is.

Természetesen fontos a versválasztás is, ám időnként érik az embert meglepetések. Pl. úgy, hogy egy tizenéves lány József Attila döbbenetes költeményét, a Kései siratót választotta. És láss csodát: a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumot képviselő Bálint Anita ennek a műnek előadásával nyerte meg a versenyt, valamennyiünk egyetértésével. Igazi katartikus élmény volt! Lehet, hogy el kell felejtenünk az „életkori sajátosságokkal” összefüggő hitünket?.... S persze Petőfi sem szorult háttérbe, hiszen hallhattuk olyan verseit, mint az Akasszátok föl a királyokat, a Gyalázatos világ, a Háború volt, a Ha szavaid megfontolom. Ismert és kevésbé ismert alkotásait.

Az imént már jelzett online-változatot külön értékelték a zsűrik. Ebben a kategóriában fehérvári siker is született. Furtenbacher Dorina (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium) a harmadik helyen végzett.

Ahogy egyesek megfogalmazták: a Csíki Versünnep nem más, mint szellemi hídépítés magyarok és magyarok között. Ezt szolgálja majd a júliusi verstábor is, hiszen a Kárpát-medence tájairól mennek majd a versszerető és versértő fiatalok Csíkcsomortánba, a szépnevű Szellő Szállóba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában