Frissen Fejérből

2023.04.12. 17:45

Két diákköltő is Poeta Cornelius-díjas lett

Ugyan április 11-e után vagyunk, de azért az iskolákban is megemlékeztek valahogy a tavaszi szünet utáni első tanítási napon A magyar költészet napjáról. A székesfehérvári Lánczosban például ismét költőversenyt rendeztek, a Zentai úti iskolába pedig meghívtak egy helyi költőt.

Bokros Judit

A 2023-as Poeta Cornelius-díjat megosztva nyerte el Várnai Dóra (balra) és Kiss Léna. Köztük a Lánczos címzetes igazgatója, Bordács Lajos

Fotó: Bokros Judit / FMH

A Poeta Cornelius-díjért folyó versengést 2022-ben rendezték meg először hagyományteremtő szándékkal. A Lánczos Kornél Gimnázium egyik magyartanára, Miklós Gábor (aki maga is háromkötetes költő Gellén-Miklós Gábor néven) szervezésében a költészet napja tiszteletére megmutathatják magukat az iskola verset író diákjai, akik a babérkoszorúért versengenek. A délelőtti szünetekben zajló felolvasások után a közönség, vagyis a diákok és a tanárok, az iskola dolgozóinak szavazatai alapján alakul ki a végeredmény. A versenyhez egyébként „költői” miliő dukál, ugyanis a Lánczos aulája erre a délelőttre mindig a régi kávéházak hangulatát idézi meg.  
Azt, hogy a rendezvényből hagyomány lett, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szerdán újra megrendezték a versenyt.

A Lánczos Kornél Gimnázium aulájában kávéházi hangulat uralkodott
Fotós: Bokros Judit / FMH

A felolvasások után dél körül az iskola címzetes igazgatója, Bordács Lajos vezette fel a díjátadást. Közvetlen szavakkal szólt arról a bizonyos „valami másról”, ami ahhoz szükséges, hogy a vers valóban hasson, elérjen az olvasóhoz, hallgatóhoz. A díjnyertes fiatalok pedig birtokában vannak ennek a bizonyos valaminek, ami a papíron, az íróeszközön túl kell a versek születéséhez. Majd elárulta, hogy ezúttal szavazategyenlőség alakult ki, így egyszerre két Poeta Cornelius-díjas is lett. Ők pedig a kilencedikes Kiss Léna és a tizenkettedikes Várnai Dóra. Mindketten jó ideje írnak verseket, ez a díj pedig csak megerősíthette őket abban, hogy érdemes.

A Zentai Úti Általános Iskolában szerdán reggel nagyobb szabású költészet napi program kezdődött a tornateremben Kovácsné Marosfi Éva tanárnő szervezésében. Vendég volt a Hungarikum Együttes, illetve a székesfehérvári Gál Csaba költő is. Utóbbitól a diákok kérdeztek, és elmondták egy versét is, ezáltal pedig sokkal élőbbé válhatott számukra a költészet.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában