Lelküket nyitogató fiatalok szerepeltek magas színvonalon

2023.04.15. 15:29

Farkas Angéla nyerte a 2023-as Fehérvári Versünnepet

Élénk érdeklődés mellett rendezték meg szombaton délelőtt a Városházán a XIII. Fehérvári Versünnep döntőjét.

Bokros Judit

A tizenkét döntős közül sokakat jutalmaztak, de aki nem kapott díjat, az is nyerhetett a részvétellel. Ráadásul mindenki részt vehet a Varga Sándor Verstáborban

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A jelenlévők egészen különleges élményt élhettek át az őszintén és felkészülten verselő tizenkét diáknak köszönhetően. 
Az egyik házigazda, Keller János színművész, a Vörösmarty Színház tagja Ady Endre sorainak idézésével vezette be az eseményt. Később ő és a másik házigazda, a Fehérvár Médiacentrum részéről Látrányi Viktória felváltva kérdezték röviden a versmondókat versválasztásról, felkészülésről. Utóbbiban a Vörösmarty Színház művészei közül Molnár G. Nóra, Andrássy Máté, Imre Krisztián, Juhász Illés, Kelemen István, Kozáry Ferenc működött közre.

A zsűri elnöke Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész volt, rajta kívül pedig Závodszky Noémi színművész, a Vörösmarty Színház tagja, Farkas Eszter pedagógus (a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében), Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, költő, előadóművész és Vakler Lajos, a Fehérvár Médiacentrum Penna Regia-díjas szerkesztő-riportere értékelt. 

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: a tavasz ezennel jelképesen megkezdődött, hiszen a fiatalok szereplése, a Fehérvári Versünnep mindig ekkor van, és kulturális értelemben el is hozza a tavaszt. Külön öröm, hogy idén sokan jelentkeztek, ráadásul sok új fiatal volt. A döntőre egységes színvonal alakult ki, a zsűrinek nehéz dolga lesz – jelezte. Ám hozzátette: lényegében mindenki nyert, aki bejutott a döntőbe, és mehet majd a nyári Varga Sándor Verstáborba. 
Az első szereplő, Tóth Ádám rendhagyó környezetben, a Tizenkét dühös ember ideiglenesen a Városházán felállított díszlete előtt lépett színpadra, ahogyan aztán a többiek is. A Vasvári Pál Gimnázium diákja Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versével kezdett, mentora Juhász Illés volt. 
Szücs Boglárka, a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanulója Puskintól hozta a Tatjana levele Anyeginhez című művet, Andrássy Máté felkészítésével.  A Ciszterci Szent István Gimnáziumból Borbély Levente Miklós Faludy György Tanuld meg ezt a versemet című művét mondta, Molnár G. Nóra felkészítésével. 
Farkas Angéla (Vasvári) Kelemen István mentoráltjaként Nemes Nagy Ágnes Istenről című versét mondta el. A ciszteres Galovics Luca Karinthy Frigyes Előszójával készült, mentora Andrássy Máté volt. 

A XIII. Fehérvári Versünnep nyertese Farkas Angéla, a Vasvári Pál Gimnázium végzős diákja 
Fotós: Simon Erika / ÖKK


Szabó Gergő (Szent Imre) Imre Krisztián felkészítésével Tóth Árpád Jó éjszakát című versét adta elő.  Tóth Marietta Júlia (Ciszter) szintén Imre Krisztián mentoráltjaként Sík Sándor Az andocsi Máriához című versével szerepelt. A ciszteres Béres Róza Weöres Sándortól a Hazatérést hozta, mentora Kozáry Ferenc volt. Borbély Bálint István (Szent Imre) Márai Sándortól választotta a Mennyből az angyal című verset, felkészülését Juhász Illés segítette. Vargha Villő Virág (akit a Nemes Nagy Kollégium nevezett, de a Deák Szakképző Iskola tanulója) Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című klasszikusát mondta. Mentora Kozáry Ferenc volt. Bódis Boróka Ajsa (Vasvári) Kosztolányi Dezsőtől adta elő a Hajnali részegséget, amelyhez tanácsokat Kelemen Istvántól kapott. A vasváris Török Laura zárt, méghozzá Arany János Hídavatás című versével, Molnár G. Nóra mentoráltjaként. 
A zsűri részéről Závodszky Noémi, Kubik Anna és Bobory Zoltán sokszor adott szakmai tanácsokat, bátorító megjegyzésekkel, Vakler Lajos és Farkas Eszter pedig kiegészítette a véleményt, vagy újabb észrevételt tett. Závodszky Noémi a döntő közepe táján például kifejezte dilemmáját, amely szerint úgy érzi, mintha évek teltek volna el az elődöntő óta, annyira nagy változáson mentek keresztül a fiatalok, sokkal érettebbek lettek. Így valóban nehéz döntés várt rájuk. 

Ám nyilván eredményt kellett hirdetni. A zsűriből Kubik Anna értékelt, miután megköszönte a szervezőknek a remek rendezvényt. „Ma valamennyi versmondó a lelkét nyitogatta” – kezdte, utalva arra, hogy ez a hozzáállás nagyon hiányzik a világból. A művészet egyik célja és értelme, hogy egymás megértésére sarkalljon, és versek is ezért születnek. Dönteni nehéz volt, de mindenki nyertes a közösséghez való tartozás, az élmény miatt – mondta a zsűrielnök, aki bátorította a fiatalokat. 

A díjakat a szervezésben részt vevők, a partnerek képviselői adták át. A Székesfehérvári Egyházmegye külön ajándékokkal készült: ők Szabó Gergőt, Béres Rózát és Galovics Lucát jutalmazták.
A Széphő Zrt. különdíját Borbély Levente Miklós kapta.
A Fehérvár Médiacentrum különdíja immár a Lukácsy József-emlékdíj nevet viseli, ezt Bódizs Boróka Ajsának adták át. 
A versünnepen harmadik lett Tóth Marietta Júlia, a második helyezett Török Laura. A XIII. Fehérvári Versünnep győztese pedig Farkas Angéla lett, neki Kubik Anna és Cser-Palkovics András adta át a díjat. 
Végül Mihályi Magdolna, Varga Sándor özvegye adta át a meghívókat a tizenkét döntősnek a székelyföldi verstáborba. 

A döntőt Hagymásy András, a Médiacentrum igazgatójának szavai zárták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában