Tizenhárom kórus bizonyít a zsűrinek

2023.04.26. 12:15

Dalolnak a fiatalok Székesfehérváron - Idén is megrendezték az Éneklő Ifjúság hangversenyt (videó)

A Magyar Kórus, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ együttműködésében idén is megvalósult az Éneklő Ifjúság hangverseny. A megye különböző pontjairól érkező kórusok több mint tíz produkciót mutatnak be a zsűrinek a nap folyamán.

Baráth Eszter

Fotó: Nagy Norbert

Az egyik legnagyobb hagyománnyal bíró hazai rendezvény, az Éneklő Ifjúság hangverseny csaknem kilencven éves múltra tekint vissza. A KÓTA felhívására idén Fejér megyében hét iskolából érkezett jelentkezés, melyek között öt székesfehérvári, egy kápolnásnyéki és egy rácalmási intézmény szerepel. Április 26-án összesen tizenhárom kórus és énekegyüttes mutatja meg magát a zsűrinek és a közönségnek. A szervezők úgy fogalmaztak a hangversenyre való felhívásban, hogy a cél az, hogy a gyermekek átéljék a közös éneklés felemelő érzését és közösen dolgozzanak annak érdekében. hogy a választott dal, dallam a lehető legtisztábban szólaljon meg.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az éneklés örömének megélése és a közösségformálás mellett azonban idén is minősítéseket szerezhetnek a kórusok. A zsűrit Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya, Katona Tibor, a győri Palestrina kórus karnagya és Hartyányi Judit karnagy, a KÓTA elnökségi tagja alkotja.
Erdélyi Ágnes a zsűri elnökeként köszöntötte a kórustagokat és a közönséget, akikkel röviden ismertette a KÓTA által kiadott összefoglalót, amelyben pontokba szedtek 9+1 okot, amiért érdemes énekelni. – Valamennyien arra vágyunk, hogy egészséges értelmi és érzelmi intelligencia tekintetében is erős, harmonikus generáció nőjön fel, amelyik a világot jobbá teszi. Az a felnövekvő generáció, amelyik nem tanul meg a zene segítségével napi gondokból kilépni, feltöltődni, a ránehezedő stresszt oldani, az vélhetően neurotikus, hektikus lesz, és várhatóan a sok egyén megszerzett tudást sem képes úgy hasznosítani, mint a lelkileg harmóniában élő ember. Ehhez sokféle út van. A zene, az éneklés, a karéneklés bizonyítottan olyan egyszerű út, amelyhez nem kell több, mint az a hangszer, amely mindenkinek a torkában van – olvasta fel a tizedik, plusz egy okot Erdélyi Ágnes.

A kórusok még a délután folyamán is dallal töltik be a Táncházat, ahol a hangverseny zárásaként a karnagyok kötetlen beszélgetés keretében kaphatnak segítséget, tanácsot a zsűritagoktól.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában