Kiállítás

2023.04.26. 17:30

A magyar Guernica alkotójára emlékeznek Etyeken

Alkotásain keresztül mutatják be a száz éve, 1923. április 4-én született, sokoldalú művészt, Csákvári Nagy Lajost – művésznevén Zeuszt - az Etyeki Műhely szombaton megnyíló új kiállításán.

Borsányi Bea

Csákvári Nagy Lajos

Fotó: Etyeki Műhely (Rosta József)

Dávid Katalin művészettörténész egy kiállítás megnyitó beszédében ezt mondta róla: ”Csákvári Nagy Lajos egyenrangúan szobrász, festő és grafikus, s mindezek mellett mestere a mozaiknak: tehát olyan valaki, akiben szín és tér, plasztika, sík és vonal formálják a gondolatokat.” 

Csákvári Nagy Lajos életében számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek, munkásságát több díjjal is elismerték. A művésznek Székesfehérváron és Dunaújvárosban is voltak, illetve vannak alkotásai. Ilyen például a Kohán György terve alapján megvalósított Háború emléke című hatalmas mozaikkép, ami 2004-ig a Szekfű Gyula utcai, egykori szakszervezeti székház ebédlőjének falát díszítette. Az alkotást 2004-ben aztán Gyulára költöztették.

Az Etyeki műhelyben, mondhatjuk, otthon vannak a művész alkotásai, hiszen feleségével, a Magyar Örökség díjas képzőművész, Csókos Varga Györgyivel az azóta kiállítótérré átalakított házban éltek és dolgoztak. 

A kiállítást április 29-én 15 órakor Feledy Balázs, művészeti író nyitja meg. A megnyitót követően, 16 órakor kezdődik Sissy Zhou koncertje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában