Méltó megemlékezés

2023.03.16. 19:51

Szívből szavalt Petőfi-versek Sárbogárdon

Petőfi 200 címmel rendezett szavalóversenyt csütörtökön a Sárbogárdi Kulturális Egyesület. Az emlékévek kapcsán hívták versmondó versenyre a környékbeli általános és középiskolásokat a helyi művelődési házba, hogy koszorús költőnk bőrébe bújva, megmutassák tehetségüket, kipróbálhassák magukat közönség előtt is.

Kecskés Zoltán

Méltóképpen emlékeztek a szervezők és a résztvevő növendékek is Petőfi Sándorra.

Fotó: Horváth István / Egyesület

A 2023-as év az egyik legjelentősebb és nemzetközileg is legismertebb magyar költő születésének 200. évfordulója. A Petőfi 200 emlékév programjaihoz kapcsolódva tartották a megmérettetést, melynek célja a méltó megemlékezés a szabadságharc és a magyar versirodalom legismertebb költőjéről. 

Közel félszázan jelentkeztek a jeles eseményre, őket figyelve pedig eszembe jutott, hogy minden egyes gyermekben ott van az érték és tehetség, ami ezt az országot a jövőben még előrébb viheti. Óhatatlanul a fülemben csengtek emellett Orbán Viktor miniszterelnök szavai is, amelyek március 15-én Kiskőrösön hangoztak el: „Minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar." Ez a mondat pedig a szavalóverseny alkalmával újból bebizonyosodott. A növendékek Petőfi verseiből szavaltak. Legyen szó kisebbekről (10-14 éves), vagy a nagyobbakról (15-18 éves), a produkciójuk energikus volt és megható is egyben.

Az esemény szervezője, a Sárbogárdi Kulturális Egyesület elnöke Horváth István, valamint a zsűri is az értékelés során dicsérő szavakkal illette a versmondókat. Az első három helyezettet korcsoportonként oklevéllel és könyvjutalommal díjazták, ugyanakkor a szakmai zsűri Illés Györgyi elnökletével a sok-sok energiát is jutalomba részesítette, amelyet az indulók a felkészülésbe fektettek. Úgy vélem, rendkívül sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött a sárbogárdiak. Nem kétséges, hogy a Petőfi 200 címmel rendezett szavalóverseny kiváló alkalom volt arra, hogy közelebb hozza az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős költőjének életét, munkásságát.

Dobogósok, díjazottak

15-18 évesek:
1. Dániel Zsolt Dániel (A nép nevében című verset szavalta)
2. Luczek Diána
3. Takács Hanna

10-14 évesek:
1. Lajtos Levente (A Naphoz c. verset szavalta)
2. Horváth Flóra Sára
3. Huszár Kata Luca

Különdíj:
Asbóth József
Hóser Tamás
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában