Frissen Fejérből

2023.02.14. 11:49

Az ókori Rómában a korbács volt a Valentin-nap egyik jelképe

Valentin-napon vagy, ahogy még nevezik, Szent Bálint-napon a szerelmeseket ünneplik világszerte, február 14-én.

Déri Brenda

Forrás: Pixabay

Ugyanekkor nemcsak a szerelmespárok azok, akik készülnek erre a napra, hanem rengeteg szolgáltató is. A mai napon Székesfehérváron például romantikus kisvonatozásra invitálják a párokat 17 órától, melynek zárásaként a Hiemer-ház legszebb termében koccinthatnak a részvevők. De voltaképpen honnan is ered ez az ünnep?

E kapcsán több teória is terjed, leginkább azonban a vallásra vonatkozót lehet több helyen olvasni. E szerint a Valentin-nap még a kereszténység előtti időkből ered. Az ókori Rómában február 15-én tartották a termékenységi ünnepet, amelyet Luperkáliának hívtak. Ekkor a helyiek kiválasztottak egy fiút és egy leányt, akik különféle pogány rítusokat követően szinte anyaszült meztelenül átszaladtak a városon és megkorbácsolták azokat, akik az útjukba kerültek. A hiedelem úgy tartja, hogy a korbácsolás tisztító hatású és gyermekáldással ajándékozza meg a megkorbácsolt nőket. Így sokan, direkt a fiatalok útjába álltak.

Nos, ma már némileg szerényebb körülmények között tartja meg a legtöbb szerelmespár ezt az ünnepet és a korbács helyett többnyire virágot, ékszert és apróbb meglepetést ajándékoznak egymásnak a párok. 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában