Frissen Fejérből

2023.01.18. 17:00

Amikor minden a Himnusz körül forog

Mikor keletkezett a mai nemzeti himnuszok többsége? Melyik volt az első modern nemzeti himnusz? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre felelhetnek a Vörösmarty Mihály Könyvtár és Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer online kvízjátékának kitöltői.

Héjj Vivien

Fotó: FMH-archív

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A közelgő ünnep apropóján idén „Általad nyert szép hazát...” címmel indított online kvízjátékot a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A címválasztás nem véletlen, ugyanis Nyáry Krisztián azonos címmel megjelent kötetében a Himnusz és a himnuszok kalandos történetét tárja az olvasók elé, s az idei játék is ezen kiadvány anyagán alapul.

A változatos feladványok az igaz-hamis állítások mellett tartalmaznak személyekre, eseményekre, s olykor évszámokra vonatkozó kérdéseket is. A kvíz kitöltői a kérdések végére érve garantáltan megannyi érdekes, himnuszokhoz kapcsolódó tudásanyaggal gazdagodhatnak. A kérdések elérhetőek a fejerkszr.hu oldalon, a beküldés határideje: január 23.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában