Kiállítás

2022.11.30. 11:34

Tűzzománcba égetett bibliai jelenetek a tárlaton

A magyar népművészet gazdag formakincséhez hasonlatos, az ihlette, mégis egyedi minták láthatók Szűcsné Novák Mária bibiliai témájú alkotásain, akinek tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a Nyitrai utcai Közösségi Ház galériájában.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

„Köszönöm a látást, a két szememet,/ Melyet fogjon le egyszer a te két szent kezed./ Köszönöm az értelmet, a szót, a hallást,/ Köszönöm az igét, Krisztust, a Vallást” – ez az egyik idézet azon versekből, melyek színesítik Szűcsné Novák Mária tűzzománcainak tárlatát a Nyitrai utcai Közösségi Házban.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Az alkotó műveiben mintha a magyar népmesék keltek volna életre, sajátos, egyedi látásmódban – életfa motívumok, szentek, bibliai jelenetek elevenednek meg az alkotásokban. A művész 30 éves egyedi formavilága jelenik meg a művekben. A „Biblia tükrében” című tárlatot Koppány Attila festőművész nyitotta meg, s többek közt elmondta: „Gyakori az életfa motívum, amely a többnyire szimmetrikus elrendezésű kompozíciók fő témájaként szerepel: Ezen képeket gazdagítja és lírai hangvételüket fokozza a fák körül repdeső színes madarak serege.

Fotós: S. Töttő Rita

A figurális ábrázolásai nyugodtak, kiegyesúlyozottak. A kiállított anyagból kiemelném a Sulamit című alkotást, amelynek nőalakja virágos ruhába öltözve derűsen vállalja a teljes elköteleződést…” A kiállítás vasárnaponként tekinthető meg 9-12 óra között, valamint más időpontokban a közösségi ház telefonszámán történő időpont egyeztetéssel 2023. január 4-ig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában