Programajánló

2022.11.01. 18:40

„Isten, haza, család” – és Helyzetjelentések külhonból: Határon túli magyar irodalom napjai Fehérváron

A következő a Határon túli magyar irodalom napjai „ISTEN, HAZA, CSALÁD” – és HELYZETJELENTÉSEK KÜLHONBÓL című program lesz. Az eseményt november 4-5-én tartják a Vörösmarty Társaság termében (Székesfehérvár, Kossuth utca 14.).

feol.hu

Bobory Zoltán (balra) és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a rendezvénysorozat 2021-es megnyitóján

Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

A program:
November 4.

14 óra: Beszélgetés Szidiropulosz Archimédesszel, Kolczonay Katalinnal és Domonkos Lászlóval a Trianoni Szemléről, Trianoni Szemle lesz? - kérdez Bobory Zoltán. Horváth Júlia Borbála: A szociográfia műfaj elfeledettségéről és szükségességéről. Vári Fábián László: Helyzetjelenés Kárpátaljáról

15.30: Köszöntő – Cser-Palkovics András, polgármester

16 óra: Kerekasztal- beszélgetés – résztvevők: Alexa Károly József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató. A Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója. A Sánta Kutya díj bizottsági tagja, Domonkos László író, újságíró, szerkesztő - Magyar Páneurópai Unió Báró Eötvös József Sajtódíj, Korzenszky Richárd bencés szerzetes, pedagógus, a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója, többek között Magyar Örökség-díjas, Tari István József Attila-díjas és Balassi Kardos délvidéki magyar költő, képzőművész, Vári Fábián László Kossuth- és József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, kritikus. Néprajzi és műfordítói tevékenysége is számottevő, A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja. A beszélgetést Kondor Katalin újságíró, közgazdász, a Magyar Rádió volt elnöke, Európa-érem és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje tulajdonosa vezeti.

17.30: Ilyen az „Életünk” – Alexa Károly főszerkesztőt Bobory Zoltán kérdezi.

November 5.

9-13 óra: Előadások: Visszanéző – Emlékezés Lukácsy Józsefre - Bobory Zoltán, Moderátor: P. Maklári Éva; Zirig Árpád: A tűzhányó bánata (a szerző új könyve); Péntek Imre: Gondolatok a nyugati magyar irodalom feldolgozásáról és integrálásáról, Tari István: Magyarok a szlávok háborújában; Ködöböcz Gábor Utassy József boldog, szomorú stációiról beszél, Moderátor: Pálfalvi András; Domonkos László előadása: Osztag Borbély László: A medveölő halála – Gérecz Attila emlékére; Közreműködik: Dóka Andrea színművész, Vári Fábián László: A párttitkár és a zászlók.

Zárszó: Tari István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában